Ana milijunas juni2021 HRT
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

U Milijunašu nastupila su dvojica studenta koji nisu uspjeli prijeći drugi prag te arhitektica Ana Brusić Batistić iz Rijeke.

Nakon što je student Ivan Kordić krivo odgovorio da je iskrcavanje savezničkih vojnih snaga u Normandiji 1944. godine poznatog kao Dan D počela operacijom Neptun, studentica arhitekture Ana pobjedom u igri ‘Najbrži prst’ zauzela je njegovo mjesto.

Ana je na pitanju za 32.000 kuna (oko 8.500 KM) upitala znalce za odgovor na pitanje koja su dva cara imenjaka vladala brazilskim Carstvom koje je postojalo 67 godina te na kraju tačno odgovorila s ‘Pedro‘, od ponuđenih Pedro, Alvaro, Diego ili Fernando, prenosi Večenji list.

Iduće pitanje, ono za 64.000 kuna (oko 16.500 KM) također je odgovorila tačno – Ko je kome u pismu iz augusta 1939. pisao o “novom i važnom izvoru energije u neposrednoj budućnosti”?

Arhitektica lovila nagradu od 33.000 KM - undefined
Foto: HRT: Arhitektica lovila nagradu od 33.000 KM

Ponuđeni odgovorili su bili pismo pisao kemičar političaru, fizičar političaru, kemičar industrijalcu ili pak fizičar industrijalcu, a nakon što je uzela pola-pola, odabrala je odgovor fizičar fizičaru i krenula u utrku za 125.000 kuna (oko 33.000 KM).

Inače, riječ je o pismu Alberta Einsteina predsjedniku SAD-a, Franklinu D. Rooseveltu.

Kako bi i osvojila 125.000 kuna, 31-godišnja arhitektica trebala je odgovoriti koga su to stanovnici Delfa natjerali u smrt skokom s visoke litice.

Kako nije znala odgovor, kazala je kako se dogovorila sa suprugom da pitanje na ovakvom visokom stepenu podrazumijeva pogađanje.

Iako je bila hrabra s odabirom Homera, Ana je krivo odgovorila jer je tačan odgovor bio Ezop.

Ipak, Ana je osvojila 32.000 kuna.