Armija RBiH: Srcem i prsima branili su Bosnu i bili najbolji vojnici na svijetu!

Najveći sinovi Bosne i Hercegovine, danas obilježavaju svoj dan, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april.

Piše: Faruk Vele/Radiosarajevo

“Kazuj Bosno treba li ti krvi, ako treba, dat ćemo je prvi”. Pjevali su. I s tom pjesmom umirali.

“Smrtnim sjemenom zemlja je posijana”, zapisat će veliki Mak Dizdar.

Živjet će sloboda

Odlazili su rat, u smrt, s osmjehom. Oni koji su ostajali iza njih, svjedoče o njihovom herojstvu…

Čizme bi vezali žicom, kako se ne bi odvojio đon, borili se iako nisu imali uniformi, osvajali planine, oslobađali gradove, pušili kokurznu “svilu”, lijegali gladni, pili, kad je bilo, ali su vjerovali…

I oni koji su položili svoje živote, i oni koji su ostajali, vjerovali su da će, gradeći naš mir i slobodu, izvojevati svoju najveću pobjedu. I jesu. Najveća njihova pobjeda jeste opstanak Bosne i Hercegovine, a to jeste samo njihova pobjeda. Tamo gdje je stigla Armija RBiH živjet će sloboda…

“Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje. Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti”, govorio je prvi predsjednik Predsjedništva BiH rahmetli Alija Izetbegović na čuvenoj smotri ponosa i slave, na Olimpijskom stadionu Koševo, prilikom Smotre jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. aprila 1997. godine.

S proslave godišnjice - undefined
FOTO: Arhiv: S proslave godišnjice

Vi niste imali čast samo da branite zemlju, govorio je Izetbegović borcima Armije RBiH na 5. godišnjicu osnivanja, vi ste branili jednu veliku ideju, koja ima svjetski značaj.

“To je ideja tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija. Tamo gdje ste bili vi, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave: džamije, crkve, katedrale i sinagoge. To je najveća vaša i naša pobjeda. Postupajući tako, vi ste odigrali najveći zalog, u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. A to znači: za budućnost”, kazao je Izetbegović.

Veliki heroji

Zato je priča o Armiji RBiH jeste priča o Mihajlu Petroviću “Srbinu po rođenju, Bosancu po opredjeljenju” koji je ostavio svoje srce na Vlašiću. To je priča o Radetu Zoranoviću, legendarnom borcu sa Žuči.

O Čedi Domuzu koji je tražio da ukopaju sa partizanima, herojima Igmanskog marša na Brezovači, i njegovom saborcu Adnanu Došliću kojem će posljednja želja bila da ga sahrane pored Čede.

Bosanska Armija je istina o velikom Draganu Vikiću i njegovim “vojnicima sreće”, o njihovom Zoranu Zoki Čegaru, o Predragu Vukosavu, o Slavku Šućuru, o Goranu Stošiću Stoši, kao i Nenadu Milojeviću, Radenku Abazoviću, o Aleksandru Gajiću, Srbinu koji je zarobio četnički tenk…

O Prvoj slavnoj-pravoslavnoj, u čijem sastavu je bilo gotovo 300 bosanskih Srba. Trideset i jedan je poginuo, a pet njih je odlikovano ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. To je priča i o borcima HVO-a koji su branili Sarajevo.

Veterani mira

To je, naravno, Armija devetorice heroja: generala Izeta Nanića, Hajrudina Mešića, Safeta Hadžića, Safeta Zajke, Mehdina Hodžića, Midhata Hujdura Hujke, Adila Bešića, Nesiba Malkića, Envera Šehovića. Ali ništa manje i generala Jovana Divjaka, Safeta Isovića, Gorana Čišića, Hakije Topića, Stjepana Šibera, Ilije Jurišića, Selima Bešlagića….

Sva ova imena i hiljade drugih koji nećemo i ne možemo spomenuti pričaju velike priče.

Prije svega, one o čovjekoljublju, o istini, pravdi, ljudima mira, o bosanskim vrijednostima i Bosni, koja mora pobijediti.

Armija RBiH - undefined
FOTO: Arhiv: Armija RBiH

Da, znam šta ćete reći! Istina je i to. Jesmo li u ovih 28 godina svjedočili nepravdama? Da, hiljadama njih. Jeste li vidjeli heroje “minhenskih brigada” kako vam pričaju o patriotizmu. Jeste, i opet ćete. I ove godine bi trebali biti održani izbori.

Jesu li najveće “patriote” danas oni koji su najbolje čuvali razna skladišta. Jesu, i opet bi to činili, jer se osjećaju dobro u svako utočištu hulja. Jesu li vas pokrali, prevarili, slagali, zakinuli. Da, da, da, jer takvi najčešće ovdje vladaju… To je politika!? Ništa lično.

Ne, nemojte da vas gorčina poraća, navede na sumnju u veliko djelo Armije RBiH. Njezino osnivanje je jedan od najvažniji događaja u historiji Bosne. To je povijesna prekretnica. Nakon stoljeća služenja tuđinskih carstava i država, pod zastavom od ljiljana stasala je najbolja vojska na svijetu. Samo zahvaljujući njoj danas na kartama svijeta postoji ime Bosne i Hercegovine.

Armijo draga, neka ti je sretan rođendan!