Avion s tri para krila bi mogao trošiti 70 posto manje goriva

Screenshot 1 94

Komercijalni avioni nisu poznati po naprednoj tehnologiji jer su uglavnom ostali isti desetljećima, no novi dizajn privlači pažnju, posebno jer je cilj avioindustrije da smanji potrošnju goriva i emisiju karbona.

Koncept novog aviona je nedavno predstavila kompanija SE Aeronautics, a njen pristup dizajnu je neobičan jer avion ima tri para krila, dvostruka repna krilca i dva stražnja motora.

Radi se o prototipu SE200, avionu koji može primiti 264 putnika, a koji će trošiti 70 posto manje goriva od drugih aviona slične veličine. Moći će letjeti 16.900 km bez potrebe za slijetanjem, a njegova maksimalna brzina iznosit će nešto više od 1.110 km/h. Ova brzina je veća u odnosu na brzinu aviona iz iste klase. Također, dodatni par krila stvara više uzgona, što rezultira kraćim polijetanjem i slijetanjem, a time je omogućeno i korištenje manjih aerodroma.

Novi konceptni avion neće imati gorivo u krilima, zbog čega su se dizajneri mogli fokusirati na tanji i aerodinamičniji dizajn. Gorivo će se u ovom slučaju nalaziti u spremniku iznad trupa. Prototip ima integrisanu monokoknu strukturu iz jednog dijela koja će biti čvršća i sigurnija od postojeće koja se raspada u slučaju nesreće jer je sastavljena iz dijelova.

Osim toga, korištenje kompozitnih materijala će učiniti avion jednim od najštedljivijih, a njegov životni vijek će trajati 50 godina. Proizvodnja aviona će biti dvostruko brža, a direktor kompanije SE Aeronautics, Tyler Mathews, rekao je da će koncept unijeti revoluciju u avioindustriju.

U proteklom periodu je predstavljeno nekoliko različitih koncepata aviona fokusiranih na ekonomičnost, a među njima je avion Flying-V razvijen da bude štedljiv, da može primiti 314 putnika te da ima velik domet.