BiH je na vrhuncu epidemije, a stotine medicinskih radnika su na bolovanju

Podijelite vijest

Stotine doktora i drugih medicinskih radnika u BiH na bolovanju su na vrhuncu epidemije covida-19 od kojeg je do ponedjeljka oboljelo više od hijadu i umrlo 39 ljudi.

No zabrinjava podatak da je u glavnom gradu u jeku epidemije na bolovanju čak 700 doktora i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se kako su brojni među njima tako željeli izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu.

“Oduvijek imamo problem s lažnim bolovanjima”

Direktorica kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji prijeti pogibeljnom urušavanju zdravstvenog sistema.

“Oduvijek imamo problem s lažnim bolovanjima i tvrdim kako i u ovim teškim trenucima dvije trećine medicinskih radnika neopravdano izbiva s posla”, rekla je Izetbegović za Dnevni avaz.

“Srećem svoje zaposlenike po gradu kako šetaju, a neki od njih su sebi sami pisali bolovanje. Pratimo tu anomaliju, koja se na vrhuncu teške i neizvjesne borbe protiv opakoga zla kosi s Hipokratovom zakletvom, i došli smo do pouzdane spoznaje kako se uglavnom radi o istim osobama”, dodala je.

Direktor Doma zdravlja Muhamed Ahmić najavljuje sankcije za neopravdana bolovanja. “Naložio sam doktorima da se pooštre kriteriji za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje bit će kažnjeno”, istaknuo je Ahmić.

Hina


Podijelite vijest