Portal 072info

BiH pristala na bescarinski uvoz?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske unije koji razgovaraju o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju približili su juče u Briselu stavove i već na sljedećem sastanku može se očekivati konačan dogovor.

 

Po svemu sudeći, BiH je pristala na bescarinski uvoz iz Hrvatske, samo je ostalo pitanje o kojoj količini robe se radi, dok je s druge strane Evropa načelno prihvatila zahtjeve BiH o povećanju kvota za izvoz vina, ribe i šećera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju količina robe koja će u BiH, prije svega iz Hrvatske, ulaziti bez ikakve carine, one će biti određene na osnovu trogodišnjeg prosjeka i to onog od 2008. do 2011. godine, kada je po osnovu CEFTA Hrvatska u BiH uvozila robu bez plaćanja ikakvih dažbina.

“Još ništa nije potpisano, došlo je do određenog ublažavanja zahtjeva EU u smjeru faznog prilagođavanja. Jedan dio proizvoda ispod 20 tona je totalno izbačen, a načelno su prihvaćeni određeni zahtjevi delegacije BiH”, rekao je Miljan Erbez, član pregovaračkog tima BiH iz RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada su u pitanju kvote, tokom pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel je načelno prihvatio da se kvota za izvoz vina poveća za 24.000 hektolitara, ribe za 500 tona za pastrmku i šarana za 140 tona, a mogu se očekivati još neka povećanja za proizvode kao što su šećer, voće i povrće.

“Ispred RS upoznao sam delegaciju Evropske komisije da adaptacija po njihovim zahtjevima nije dobra za poljoprivrednike RS, a i cijele BiH. Ne možemo biti zadovoljni, nešto je urađeno, ali nije najbolje”, rekao je Erbez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, što se tiče samih pregovora između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dosta stvari je maglovito i još niko od zvaničnika nije detaljno objasnio o čemu se radi, šta se konkretno zahtijeva od BiH i koliko je to pogubno po poljoprivredu i prehrambenu industriju. Sve što se zna jeste da Evropa od BiH traži da dozvoli uvoz robe, prije svega iz Hrvatske, ali i ostalih članica EU bez ikakve carine, što će sasvim sigurno dovesti do ogromne štete u agrarnom sektoru BiH.

“Ništa još nije konačno dogovoreno. Razgovaramo i o zahtjevima BiH i nema dogovora ukoliko se dio naših zahtjeva ne prihvati. Razgovori se odvijaju u pravcu da će EU prihvatiti naše zahtjeve i već na sljedećem sastanku očekujem da završimo pregovore”, rekao je Hamdo Tinjak, šef Pregovaračkog tima BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ističući da tačan datum novog sastanka nije dogovoren.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)