BUDITE KREATIVNI: Ovo su ‘neobični’ savjeti za doručak ako želite smršati

Podijelite vijest

Slažemo se, doručak je najvažniji obrok u danu.

Zato trebamo paziti što jedemo, a posebno ako želimo izgubiti neželjene kilograme. No, neki od menija mogli bi vas poprilično iznenaditi. Evo što su stručnjaci otkrili kroz istraživanja.

1. Birajte žitne pahuljice većih oblika

Veličina je bitna! Ako volite za doručak jesti žitne pahuljice, birajte one većih oblika, tvrde stručnjaci. Manje oblike pahuljica “navest će vas” da stavite veću količinu u zdjelu, a time ćete unijeti i više kalorija. Veći komadi će “lakše” napuniti zdjelicu za doručak, a unijet ćete manje kalorija.

2. Jedite hljeb od zobi

Zob vam vjerovatno nije najprivlačnija žitarica, ali svakako je među najzdravijima. Bogata je vlaknima i zbog toga će vas duže držati sitima i nećete imati želju grickati nešto često kroz dan.

3. Obilniji doručak

Jedite obilnije za doručak. Da, to znači i više kalorija, ali i učinkovitije mršavljenje. U nedavnom istraživanju, jedna skupina ljudi jela je 700 kalorija za doručak, 500 kalorija za ručak i 200 kalorija na večeru, dok je druga skupina jela 200 kalorija za doručak, 500 kalorija za ručak i 700 kalorija na večeru. Dvanaest sedmica kasnije, oni koji su jeli 700 kalorija za doručak izgubili su dva i po puta više od druge grupe. Ako jedete obilnije doručke, vodite računa da ne unosite “prazne kalorije”.

4. Za doručak jedite proteine

Još jedan način da obuzdate apetit i želju za stalnim grickanjem je da prvi obrok u danu bude bogat proteinima. Istraživanje je pokazalo da oni koji su jeli doručke bogate proteinima, manje su imali osjećaj gladi i manje su grickali nakon večere.

5. Za doručak- zob

Veće pahuljice za doručak dobar su izbor, ali zobene pahuljice još su bolji i zdraviji. Oni koji za doručak jedu zob, manje su gladni tokom dana od onih koji su doručkovali pahuljice iste kalorijske vrijednosti. Tajna je u vlaknima kojima zob obiluje.

6. Dodajte jaja u svoj doručak

Istraživanja su pokazala da ako doručkujete dva jaja učinkovitije ćete izgubiti višak kilograma nego da pojedete pecivo. Jaja su bogata proteinima, a i sadrže kolin koji poboljšava funkciju živčanog sisitema i kardiovaskularnog zdravlja.

7. Tost namažite maslacem od kikirikija

Istraživanje je pokazalo da sudionici koji su jeli kikiriki ili maslac od kikirikija u jutarnjim satima imali su više YY peptida koji daju osjećaj sitosti, a razina šećera u krvi kod tih osoba bila je niža nego kod osoba koji su doručkovali obrok bogat ugljikohidratima. Količina od dvije supene kašike maslaca od kikirikija ima 190 kalorija.