Čampara: RS nema nikakvu međunarodno priznatu granicu, samo sramotu u vidu presude za genocid

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara je reagovao na jutrošnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je granica između Republike Srpske i Federacije BiH “međunarodno

Naveo je da je to samo Dodikov san i podsjetio na presude za ratne zločine.

“Ne postoji nikakva ‘državna granica’ između bosanskohercegovačkih entiteta. Aneks 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma tretira pitanje unutrašnjih granica i precizira da je riječ o međuentitetskoj liniji razgraničenja (‘Inter-Entity Boundary Line’). Za međunarodno priznanje, o kojem Dodik uzaludno sanja i koje se nikada neće desiti, potrebno je mnogo više od međuentitetske linije razgraničenja. RS, na međunarodnom nivou, ima samo sramotu tj. presude međunarodnih sudova za genocid, masovna ubistva, udruženi zločinački poduhvat i druga teška kršenja međunarodnog prava”, rekao je Čampara za Klix.

Izjavio je da niko, pa ni Dodik, ne može negirati nezavisnost Bosne i Hercegovine.

“Podsjetio bih Milorada Dodika da je njegov glavni grad, prema Ustavu BiH, a i prema Ustavu bh. entiteta RS, Sarajevo. Tako je bilo i tako će ostati. RS je samo administrativno-teritorijalna jedinica u sastavu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, šta god da pričao Dodik”, zaključio je on.