Screenshot 7 587 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Svijet je na rubu katastrofalnog moralnog neuspjeha u raspodjeli vakcina protiv koronavirusa, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozivajući zemlje i proizvođače vakcina da pravednije dijele doze. On je rekao da su izgledi za pravednu distribuciju vakcina u “ozbiljnom riziku”, a istakao je kako su prošle godine potpisana 44 bilateralna sporazuma za nabavku vakcina, a najmanje 12 ih je već potpisano ove godine.

“To bi moglo odgoditi isporuke COVAX-a i stvoriti nekoordinirani odgovor i kontinuirani socijalni i ekonomski poremećaj”, rekao je Tedros na otvaranju godišnjeg sastanka Izvršnog odbora WHO-a.

Takav pristup stavlja u rizik najsiromašnije i najranjivije na svijetu, rekao je Tedros pozivajući zemlje da izbjegavaju iste greške počinjene tokom pandemije H1N1 i HIV-a.

Globalna borba za vakcine protiv koronavirusa pojačana je od kada se pojavilo više zaraznih varijanti virusa.

Tedros je rekao da je više od 39 miliona doza vakcina primijenjeno u 49 zemalja s višim prihodima, dok je samo 25 doza dato u jednoj siromašnoj zemlji.

Delegat iz Burkine Faso, u ime afričke grupe, izrazio je zabrinutost da je nekoliko zemalja “uspavalo” većinu zaliha.

Posmatrači kažu da je ovaj sastanak odbora, koji će trajati do sljedećeg utorka, jedan od najvažnijih u više od 70 godina postojanja WHO-a i mogao bi oblikovati njenu ulogu u globalnom zdravstvu dugo nakon završetka pandemije.

Na dnevnom redu je reforma WHO-a kao i njegov sistem finansiranja, koji je otkriven kao neadekvatan nakon što je njegov najveći donator, Sjedinjene Države, prošle godine najavio povlačenje.

“WHO mora ostati relevantan i iz ove krize mora izaći s većom snagom nego prije”, rekao je potpredsjednik Izvršnog odbora WHO Bjoern Kuemmel iz Njemačke prošle sedmice.

Klix