Portal 072info

Četiri scenarija sudara korone i gripe: Vjerovatnoća preživljavanja bi bila mala

Screenshot 2020 09 21 ls 4778144 1024 jpg JPEG Image 1024 × 591 pixels 696x402 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi jesen i zimu čekaju sa zebnjom jer se još uvek ne zna šta se može dogoditi kada se sudari aktuelna pandemija koronavirusa i sezonske virusne bolesti koja se uglavnom javljaju u hladnijim godišnjim dobima. Niški radiolog Aleksandar Ivković podelio je svoja razmišljanja o sudaru korone i gripa.

Ivković na svom blogu “Ljudi i ostale laži” nastoji da pobije razne teorije zavjere koje kruže od pojave koronavirusa, ali da sa naučne strane prognozira dalji tok pandemije.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pisao je i o svom ličnom iskustvu Covida-19, jer je virus preležao, ali i o iskustvima iz ljekarske prakse.

Sada je pokušao da objasni šta se može dogoditi ako se “sudare” korona i grip. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

-U toku je epidemija Covida 19. Epidemija, uprkos prognozama nekih stručnjaka, ne staje. Kao da je dobila novu energiju. Broj zvaničnih smrti se bliži prvom milionu. Značajno povećanje smrtnosti u svim državama ukazuje da su brojke možda i 50% veće. Dovoljno je pogledati procente i uporediti. Neću sada ulaziti u razloge za prikrivanja, nisu medicinski, politički su. Uvek sam bio mišljenja da je istina u medicini presudna, svako laganje stvara nove, nepotrebne, smrti.

Kada se zahukta jesen počeće i epidemija gripa. Ove godine se očekuju četiri različita virusa gripa:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Moguće da će biti više različitih scenarija.

1. Covdi-19 prestaje prije gripa. Ovo bi bilo idealno ali nema nikakvih indicija da će se tako desiti. Virus SARS-2 ne slabi, aktivnost mu je ista i ljeti i zimi. Kod nas je izgleda napravio haos u junu i julu. Pravu istinu ćemo možda saznati, nekada. Onda bi situacija bila kao kod svake epidemije gripa, što nam je poznato.

2. Grip ne pravi epidemiju zbog mjera koje su uvedene zbog Covida-19. Ostaje nam samo da nastavimo borbu protiv koronavirusa, kako znamo i umijemo.

3. Zbog mjera ne dolazi do bujanja epidemija. Nema bolesnih, odnosno samo sporadični slučajevi. Svi to priželjkujemo ali nema osnova da mislimo da će biti tako.

4. Ojbe epidemije istovremeno bijesne. Ovo je najgori scenario. Trudiću se da ga objasnim najbolje što umijem.
Šta je najgore što se može desiti?

Pretrpane bolnice, nejasna razlika između oboljelih. Dijagnostički haos. Medicinsko osoblje obolijeva od obje bolesti. Nema mjesta u bolnicama, nema ni osoblja. Ono što ostane zdravo nije uopšte verzirano za liječenje epidemija. Zbog velikog broja oboljelih skoro ništa ne radi. Poslodavci prisiljavaju bolesne da dolaze na posao.
Opet su moguće četiri varijante:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Pojedinac koji je zdrav i ne razboli se.

2. Pacijent koji prvo oboli od Covida – 19 a nakon par dana ili nedjelja od gripa.

3. Pacijent koji prvo oboli od gripa a nakon toga od Covida -19.

4. Pacijent koji istovremeno ima obje bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaka od ovih mogućnosti je vjerovatna. Pored toga moramo imati još neke podatke. Obično ih svi zaborave. I grip i Covid -19 dolaze u pratnji drugih virusa. Covid – 19 malo rjeđe, smatra se da se to dešava u oko 20% pacijenata (taman brojka ozbiljno bolesnih) uglavnom rinovirusi, enterovirusi i metapneumovirus, kao i RSV, rjeđe adenovirusi ali često druge korone, svi tipovi. Grip, posebno H1N1 dolazi sa NL63, koji spada u grupu koronavirusa.

Ne znam kako bi izgledalo ako pacijent istovremeno ima oba virusa. Moguće je da bi jedan bio dominantan, bez utjecaja drugog na zdravlje. Ukoliko bi oba bila u punoj snazi vjerovatnoća preživljavanja bi bila manja.

Ono što vidim kao realnu mogućnost je zaražavanje jednom bolešću, slabljenje imuniteta i nakon toga nastupa druga.

Dijagnostički košmar. Dođe pacijent u prvoj fazi bolesti i ne može da se razlikuje o kom virusu se radi. Dešavaće se. Kao što se kod koronavirusa redovno dešava da zaražene smjeste na kardiologiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I pored svega ovoga i dalje će biti onih koji će pozivati da se ne nose maske, ne peru ruke, ne drži distanca. Tvrdiće da umiru samo oni koji bi umrli i bez bolesti, tvrdiće da nema obdukcija i da zato ne može da se zna od čega umiru pacijenti u sred epidemije sa svim znacima bolesti, sa testovima, radiološkim nalazima, mjerenjima saturacije, raznim drugim analizama i liječenjem od desetak dana. Ni ne znaju šta su obdukcije.

Možete slobodno slušati takve. Nude vam bolest i smrt. Argumente ne nude, nemaju ih. Užasavaju se znanja i učenja. Šansa da se razbolite raste, a samim tim i šansa da u samrtnom ropcu shvatite da ste ispali magarci”, napisao je Ivković, prenosi Nova.rs.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Odluka suda: Policijski sat je nezakonit, građanima vratiti novac od kazni!

072info.com

Čerkez otkrio hoće li BiH ići u lockdown

072info.com

Izetbegović: Bakir je dobro, piše, čita, telefonira, a ja pazim da se ne zarazim

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6