Cvjeta uvoz automobila u BiH: Nekome nije skup ni Bentley Continental od 310 hiljada KM! (FOTO)

U Bosni i Hercegovini se samo u prva tri mjeseca ove godine uvezlo čak 15.487 putničkih motornih vozila.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Od kako je u 2013. godini u potpunosti ukinuta carina na uvoz vozila iz EU kao i ograničenje uvoza vozila u BiH starijih od sedam godina, količina a i vrijednost uvezenih putničkih motornih vozila je u stalnom porastu. Ovo dokazuju podaci koje je portal Faktor.ba dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

ČITAJ JOŠ:  Duškova majka: Evo šta Karleušina svekrva kaže o skandalu!

Tako je samo u prva tri mjeseca ove godine u BiH uvezeno 15.487 putničkih motornih vozila ukupno vrijednih 127 miliona KM. Ovo je značajan porast u odnosu na prvi kvartal 2014. godine kada je u istom periodu uvezeno 13.594 komada vozila vrijednih 113 miliona KM.

Posljedica promjene pravila za uvoz vozila iz EU je rezultirala u povećanom uvozu starijih i jeftinih vozila. Što se tiče same marke uvoznih vozila, tu prednjače Volkswagen, Opel, Renault, Citroen, Ford i ostali.

ČITAJ JOŠ:  Svaki znak u horoskopu ima jednu tajnu

Iz Uprave za indirekto oporezivanje BiH su za Faktor naveli da su ukupno obračunate i plaćene dadžbine prilikom uvoza putničkih motornih vozila u BiH u prvom kvartalu ove godine iznosila 22,4 miliona KM.

Interesantan je i podatak da pojedini građani BiH ne osjete krizu i visoku nezaposlenost. Tako su se među vozilima uvezenim ove godine našli i Bentley Continental GT V8S vrijedan 310.797 KM, Mercedes Benz S63 AMG Coupe vrijedan 293.704 KM i mnogi drugi. Sam iznos dadžbina plaćen na uvoz jednog ovakvog vozila je veći od petogodišnje zarade prosječnog bh. radnika.

ČITAJ JOŠ:  Riješite se nervoze u samo nekoliko koraka

U nastavku pogledajte pet najskupljih automobila koje su pojedinici iz BiH uvezli.

(N.D./A.P./Faktor.ba)

072INFO TV