Da li ste zaboravni? Ovo su potencijalni uzroci…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kako popraviti pamćenje? Od dugih putovanja do slabe konzumacije mesa, zaboravnost ima niz razloga, ali postoji i rješenje.

Zaboravnost u mlađim danima obično objašnjavaju prevelikim prilivom informacija. Međutim, menopauza, opća anestezija, epilepsija, lijekovi za artritis, migrene i kemoterapija mogu uzrokovati kratkotrajne gubitke pamćenja. Britanski stručnjak, dr. Michael Gross, ukazuje na još neke skrivene uzroke kratkotrajnog gubitka pamćenja.

Nedovoljno vitamina B12 ili premalo želučane kiseline

Vitamin B12, koji se nalazi u mesu, ribi i mliječnim proizvodima, smatra se bitnim faktorom za očuvanje memorije. Naime, B12 je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i za zdravlje mozga tj. zaštitne ovojnice okolo živčanih stanica.
Nedavna američka studija je pokazala da je nedostatak vitamina B12 povezan s memorijom i sposobnošću razmišljanja. No tu je i perniciozna anemija (autoimuno stanje pri kojem tijelo napada stanice vlastitog želuca i sprečava apsorpciju hranjivih tvari) te Crohnova bolest (oblik upalne bolesti crijeva koja također utječe na apsorpciju hranjivih tvari). Na smanjenju količinu želučane kiseline najčešće zapravo utiče starenje. Zbog ovog razloga, starijima se ponekad krivo dijagnosticira demencija, a zapravo pate od nedostatka vitamina B12. Ovo se može otkriti pretragom krvi, a uzimanje dodataka prehrani problem će brzo riješiti.

Povišeni krvni pritisak

Ako ste mlađi od 45 i zaboravni, vrijedi prekontrolirati opće stanje organizma i izmjeriti pritisak. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Alabama, pokazalo je da osobe s povišenim krvnim tlakom češće zaboravljaju i teže održavaju koncentraciju nego oni s normalnim krvnim tlakom. Što je pritisak bio viši, to je i problem s memorijom bio izraženiji. Naime, povišeni krvni pritisak oštećuje unutarnje stijenke arterija, zbog čega postaju krute i zadebljale. Sužavanje krvnih žila smanjuje količinu krvi koja pritječe u mozak, zbog čega ni dijelovi odgovorni za memoriju ne rade kako bi trebalo. Dobra je vijest da nikada nije prekasno zaustaviti propadanje. Vježbajte, jedite pravilno i izgubite suvišne kilograme, pa će se memorija spontano poboljšati – baš kao i zdravlje.

Neaktivna štitnjača

Ako ste umorni i debljate se, možda je uzrok u slabom radu štitnjače. Ovo stanje pogađa 15 od 1.000 žena. Nastaje postepeno zbog slabe proizvodnje hormona tiroksina. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u količini energije koju tijelo troši. Nemate li ga dovoljno, sve se usporava, pa i funkcije mozga. Uzroci slabog rada štitne žlijezde mogu biti razni, od nekih lijekova do autoimunih bolesti, stoga je nužno testirati stanje hormona u krvi. Liječnik će vam propisati odgovarajuću terapiju i simptomi se mogu naglo popraviti.

Statini

Studija uvažene Cochrane Library sugerira da ovi lijekovi oštećuju memoriju. Određeni statini su štetniji od drugih. Što je topljiviji u mastima, to će lakše proći i barijeru koja štiti mozak od štetnih tvari. Simvastatin je posebno uspješan u tome.

Dugi letovi avionom

Čini se da je korijen problema kod dugih putovanja nedostatak neprekinutog sna. Problemi s memorijom mogu se javiti i dugo nakon puta. Dok spavamo, hipokampus – dio mozga koji igra ulogu u procesu memorije – slaže naša sjećanja. Ne spavate li dovoljno, za očekivati je probleme s pamćenjem. Ovo se javlja i kod onih koji pate od nesanice.

Trudnoća

I nedavna australska studija potvrdila je da trudnice imaju slabije pamćenje od drugih žena. Posebno ako trebaju zapamtiti novi broj telefona ili imena. Neki stručnjaci za to okrivljuju promjene rutine koje nastaju tokom trudnoće.

Depresija

Depresija je povezana s niskom razinom serotonina i norepinefrina, a to može uticati na memoriju. Uspješno liječenje depresije popravlja i memoriju.

072INFO TV