del
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 14:35
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Vlasti u indijskome glavnom gradu Delhiju zatvorile su na neodređeno vrijeme sve škole i fakultete zbog pogoršanja razine zagađenja zraka, javlja BBC. Zabranjeni su i građevinski radovi do 21. novembra, a iznimka su projekti vezani uz saobraćaj i odbranu. Zatvoreno je i nekoliko elektrana na ugljen pa dozvolu za rad trenutno ima njih pet od 11. Otrovni dim guši Delhi od festivala Divali.

NER FIT

Razine PM2.5, sitnih čestica koje mogu oštetiti pluća, u Delhiju su daleko iznad razina navedenih u sigurnosnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. U nekoliko dijelova gradova zabilježeni su u utorak brojevi blizu ili više od 400, što je u kategoriji “teškog” onečišćenja. Brojke između 0 i 50 smatraju se “dobrima”, a između 51 i 100 “zadovoljavajućima”, prema indeksu kvalitete zraka (AQI).

Mješavina faktora poput isparavanja iz vozila i industrije, prašine i vremenskih uvjeta pridonijeli su tome da Delhi postane najzagađeniji glavni grad u svijetu. Zrak postaje osobito otrovan u zimskim mjesecima dok farmeri u susjednim državama spaljuju strništa usjeva.

Vatrometi za vrijeme festivala Divali koji se održava u isto vrijeme dodatno pogoršavaju kvalitetu zraka. Zbog slabog vjetra zagađenje se zadržava u nižim slojevima atmosfere.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER