Portal 072info

Deset najboljih namirnica za liječenje mamurluka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Naravno, za sve postoji lijek ili barem metoda za ublažavanje posljedica. Kada je riječ o mamurluku, pored najboljeg lijeka – spavanja i unošenja vode, na drugom mjestu je hrana. Donosimo vam spisak najboljih namirnica za “jutro poslije”.

1. Banane – Alkohol uništava sposobnost organizma da zadržava vodu, a dehitratacija uzrokuje gubitak kalija i natrija. Namirnica koja je puna kalija i prva koju lako možete nabaviti nakon što se probudite je banana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

2. Jaja – To je namirnica puna cisteina, aminokiseline koja učestvuje u kreiranju antioksidansa glutationa. Glutation se troši i nestaje tokom razgradnje toksina koji dolaze u paketu s alkoholnim pićima pa je pametno nadomjestiti ga prvom prilikom.

3. Lubenica – Glavobolja je uzrokovana dehidratacijom i smanjenom cirkulacijom krvi u mozgu. Namirnica kao što je lubenica u organizam dostavlja velike količine vode i citrulin, sastojak koji pospješuje cirkulaciju krvi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Krastavci – Kada smo spomenuli gubitak vode, a njime i važnih elektrolita, nismo rekli koja je namirnica odlična za proces gomilanja novih zaliha natrija. To je svakako krastavac.

5. Med – Obavljena istraživanja ukazuju da med, zbog bogatog sastava koji uključuje fruktozu, može kvalitetno ubrzati oporavak od mamurluka. Iako istraživanja nisu definitivna, jer postoje indicije da med ne djeluje onako kako mamurna osoba želi, vrijedi pojesti kašiku ili dvije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

6. Orah – Orasi sadrže velike količine magnezija koji također opada konzumiranjem prevelikih količina alkohola. Oko 70 grama oraha sadrži 50 posto dnevne doze magnezija.

7. Špinat – Unošenjem veće količine alkohola također opada i nivo vitamina B9, a njega ćete nadomjestiti konzumiranjem špinata. Blizu 180 grama špinata sadrži 66 posto dnevne doze vitamina B9.

8. Meso – Alkohol smanjuje količinu aminokiselina u organizmu. Pošto tijelo stvara aminokiseline razgrađujući proteine, hrana bogata proteinima je logičan izbor za liječenje mamurluka. Meso je tu svakako na prvom mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

9. Pileća supa – Možda i najpoznatiji lijek protiv mamurluka djeluje zahvaljujući paralelnom unošenju vode i natrija.

10. Kafa – Iako zabilježeno djelovanje kafe na organizam ne mora nužno donijeti benefite za vrijeme mamurluka, nemali procent osoba prijavio je značajan napredak nakon šoljice crne kafe.

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME