Deset najčešćih odluka zbog kojih ćemo žaliti za mnogo godina

Screenshot 5 21
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Još uvijek imamo priliku ispraviti neke stvari…

Svima nam je poznata izreka “Bez obzira na to šta drugi kažu, uvijek imaš izbor…”, ali jedna od najvećih ironija, a ipak ljepota života, je što ne znamo šta bi moglo biti da smo drugačije odabrali. Često ono što nismo učinili kasnije dođe u nekom drugom obliku na naš životni put pa nas natjera da ponovno razmislimo o svojim postupcima i odlukama. Ali postoje i one odluke za koje se univerzalno smatra da ćete žaliti za mnogo godina. No, gledajte ih s vedrije strane, počnite riskirati i davati sve od sebe već danas.

1. Ne počinjem ranije

Bilo da je riječ o poslu, prelasku na zdraviju prehranu, bavljenje sportom, brizi o svojoj koži, štednji više novaca ili slijeđenju svojih snova, uvijek ćemo se pitati zašto s tim nismo počeli ranije. Zato sada napravite jedan korak naprijed i učinite neku stvar sa svog popisa planova i želja. Još je bolje ako to zahtijeva vrijeme, hrabrost i predanost, jer ćete biti sretniji sutra znajući da ste počeli danas.

2. Odgađanje do sutra

Sutra nikada neće doći. Koju malu akciju možete poduzeti sada da promijenite svoj život kako bi vaše sutra bilo bolji dan za život? Ako idete na dijetu, zašto čekati ponedjeljak, ako trebate učiniti nešto teško, zašto to odgađati za sutra? Hoće li biti lakše? Neće. Sami biramo svoje teško, a važno je i znati da mi možemo raditi teške stvari, prenosi Živim.hr.

ČITAJ JOŠ:  Jesi li antivakser? Super, samo se potpiši da se odričeš intenzivne

3. Reći da svemu

Kada vas neko zamoli da učinite nešto za njih, je li vaš automatski odgovor ‘da’? Da li uopšte razmislite o posljedicama pristajanja na previše stvari? Ako stalno radite stvari koje ne želite, obezvrjeđujete sebe, svoj rad, svoje vrijeme, pa zašto to ne bi onda činili i drugi?

Naučite reći ‘ne’ i živite svoj život, a ne tuđi.

4. Ne voditi se srcem

Donosite li odluke jer mislite da je to ispravna stvar ili zato što se bojite učiniti ono što stvarno želite? Povucite se na mirno mjesto i meditirajte. Uronite u svoje srce. Što vam ono kaže? To je taj glas ili šapat, koji se naziva i intuicija. Glas koji zna što vaše srce zaista želi. Ali prečesto ga volimo ušutkati, jer on obično nije u skladu s onim što naš um želi. Ipak, slušajte ga, nećete požaliti.

5. Ostati u toksičnoj vezi

Najbrži način da izgubite sebe je da dopustite nekome da vas kontroliše. Kada je vaš razum, vrijednosti i karakter u pitanju, taj odnos biste trebali raskinuti. Iako to duboko u sebi znate, odbijate poslušati svoj unutarnji glas.

ČITAJ JOŠ:  Teletabise je pratio cijeli svijet, iznenadit će vas šta se dogodilo s njihovom kućicom

6. Previše se brinuti

Zabrinutost i nedostatak povjerenja u sebe veliki su ograničavajući faktori u životu. Vodimo brigu o našim životima, financijama, zdravlju, djeci, i o mnogo stvari koje nas se ne tiču. Toliko se brinemo da čak i kada nemamo razloga za brigu, postanemo zabrinuti zbog toga i patimo od anksioznosti. Brigom ne rješavamo probleme pa zašto se onda brinete? Suočite se s činjenicama i što prije prihvatite da ništa nećete postići brigom. Ne znači da nećete razmišljati o problemima, ali nećete dopustiti da vas savladaju. Što je najgora stvar koja bi vam se mogla dogoditi ako se razlog vaše brige ostvari? Budite iskreni. Pripremite se na posljedice. Smislite rješenje ako se to dogodi.

7. Podcjenjujete sebe

Kad ste zadnji put dopustili sebi da se počastite? Ljudi koji se podcjenjuju imaju tendenciju misliti da si ne mogu si priuštiti određene slobode kao što je prepuštanje nečemu jednostavno zato što im se to sviđa. Suprotno uvjerenju da je sebično biti sebi na prvom mjestu, to nije tako. Mislite da ne zaslužujete? Ne trebate zaslužiti, trebate živjeti. Mislite da niste dovoljno dobri? Zašto? Vjerujte da već imate sve što vam treba!

ČITAJ JOŠ:  Šta jesti prije treninga? Donosimo par odličnih savjeta nutricionistice

8. Nosite previše tereta

Svi doživljavamo sve emocije. Kad se ne možete odreći određenih emocija, one postaju teret koji vas vuče na dno. Kada te emocije (negativne) ne želimo priznati, zovu se potisnute emocije. One će se s vremenom ukorijeniti u našu podsvijest te neprestano javljati i dovoditi nas u česte promjene raspoloženja, tugu, depresiju, zavist i ljutnju. Dopustite si osjećati i negativne emocije, ali ih i otpustite kada za to dođe vrijeme i krenite dalje.

9. Ne putovati kad je prilika

Putovanje – bilo fizičko bilo unutarnje, odnosno duhovni rast – obogaćuje nas i čini boljim ljudima. Ali mnogi od nas misle da za to sada nemaju vremena. Pogrešno. Putujte uvijek kada imate priliku.

10. Prerano odustati

Da, odustajanje je odluka. Najgora stvar koju možete učiniti je odustati od svojih ciljeva. Rezultati vaših odluka neće se uvijek rasplesti onako kako očekujete. Ali uspjeh nije zaustavljanje kada su prepreke visoke. Krenite, pogriješite, naučite iz toga i idite dalje. Odustati je odluka za koju svi znamo da ćemo na kraju požaliti…

GODISNJICA
MARKETING