Deset razloga zbog kojih ne možete da skinete salo na stomaku

Podijelite vijest

Svi koji su pokušali znaju da nije lako osloboditi se sala u predjelu stomaka. Previše masti u predjelu abdomena može da najavi srčana oboljenja, dijabetes tipa 2, otpornost na insulin i neke vrste maligniteta. Ako vam dijeta i vježbanje ne pomažu mnogo, razlog tome mogu biti vaši hormoni, godine ili genetika.

Kod posljednjih kilograma na stomaku trbušnjaci vam neće pomoći, prenosi Blic.

1) STARITE

Kako starite, vaše tijelo menja način na koji stiče i gubi kilograme. I muškarcima i ženama metabolizam se s godinama usporava, a smanjuje se i broj kalorija koje su tijelu potrebne da bi funkcionisalo. Pored toga, žene moraju da se bore i sa menopauzom. Ako se tokom menopauze goje, žene se najčešće goje u oblasti stomaka. U menopauzi je proizvodnja hormona estrogena i progesterona sporija. I nivo testosterona opada, ali sporijim tempom. Ove hormonalne promjene utiču na to da žena zadobije salo u oblasti stomaka.

2) POGREŠNO VJEŽBATE

Svakodnevno trčanje je dobro za vaše srce, ali kardio vježbe same po sebi nisu dobre za smanjivanje struka. Morate da kombinujete tegove i kardio trening. Trening snage povećava mišićnu masu, zbog čega vaše tijelo prirodno sagoreva više kalorija. Nedjeljno se preporučuje 250 minuta vježbanja umjerenog intenziteta ili 125 minuta vježbanja viskokog intenziteta.

3) JEDETE PREVIŠE PRERAĐENE HRANE

Prerađene žitarice kao što su bijeli hleb, krekeri, čips i prerađeni šećeri u slatkim pićima i dezertima povećavaju zapaljenje u našem telu. Stomačno salo se povezuje sa zapaljenjem, pa ako jedete previše prerađene hrane, sabotirate sebe. Voće, povrće i žitarice u cijelom zrnu puni su antioksidanata koji imaju svojstva koja djeluju protiv zapaljenja, pa mogu da spriječe i nagomilavanje stomačnog sala.

4) UNOSITE POGREŠNE MASTI

Tijelo ne reaguje na sve masti na isti način. Istraživanja povezuju uvećani unos zasićenih masti, koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima, sa povećanom količinom masti. Sa druge strane, mononezasićene masti (koje se nalaze u maslinovom ulju i avokadu) i neki tipovi polinezasićenih masti (omega-3, koje se nalaze u orasima, sjemenu suncokreta i masnoj ribi kao što je losos) imaju neka svojstva koja djeluju protiv zapaljenja. Ali previše masti znači i praviše kalorija, pa samim tim i gojenje, pa zato unosite zdrave masti umjereno.

5) RADITE POGREŠNE VJEŽBE

Radite trbušnjake od jutra do sutra? Prestanite. Kada vam ostane samo malo sala u oblasti stomaka, trbušnjaci vam neće pomoći. Radite funkcionlane vježbe koje koriste mišiće abdomena, leđa i karlice, kao i druge dijelove tijela. Ove vježbe upošljavaju mnogo mišića, pa se više kalorija sagorjeva dok ih radite.

6) POD STRESOM STE

Što ste pod većim stresom, to će vam biti teže da smršate, naročito u predjelu struka. I to ne zato što ćete jesti više nezdrave hrane kad ste pod stresom, iako je i to djelimično tačno. Glavni krivac je hormon stresa, kortizol, koji može da poveća količinu masti koju vaše tijelo zadržava i da uveća vaše masne ćelije.

7) MALO SPAVATE

Jedna studija koja je trajala 16 godina otkrila je da one žene koje spavaju manje od 5 sati imaju 30 odsto više šanse da se ugoje 15 kilograma i više nego one koje spavaju sedam sati. Preporučuje se 8 sati sna dnevno.

8) IMATE GRAĐU JABUKE

Ako vam se salo češće taloži u oblasti stomaka, nego u oblasti butina i kukova, onda imate građu jabuke.

Ova genetska predispozicija znači da će vam biti mnogo teže da skinte salo sa stomaka, ali to nije nemoguće.

9) BOLESNI STE

Ako vam je nivo tastosterona visok – to prati sindrom policističnih jajnika – biće vam teže da smršate.
Ako ste građeni kao jabuka i gojazni ste, bilo bi dobro da posjetite doktora, pošto postoji mogućnost da ćete oboljeti od dijabetesa.

10) NEMOTIVISANI STE

Da li ste se baš posvetili skidanju sala sa stomaka? Ako hoćete da skinete salo iz oblasti abdomena, morate niskokaloričnu ishranu bogatu vlaknima i siromašnu ugljenim hidarima i šećerima kombinovati sa vježbanjem, kardio i sa tegovima. Ako stvarno želite da smršate, budite uporni.