Detaljan vodič za čitanje nalaza krvi: Šta krvna slika govori o zdravlju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svako od nas se susreo sa nalazima krvne slike, međutim, većina nas ne zna u šta gleda. Ljekar opće prakse na vađenje krvi vas može uputiti zbog određenih simptoma, poput umora, slabosti, groznica, modrica, naglog mršavljenja, anemije, ili otkrivanja koliko je krvi izgubljeno ako postoji krvarenje negdje u organizmu. Krvna slika otkriva vrijedne informacije o općem zdravstvenom stanju.

Nalaz pruža i važne informacije o vrstama i broju zrnaca u krvi, naročito crvenim krvnim zrncima, bijelim krvnim zrncima i trombocitima.

Bilo koji zdravstveni problem treba rješavati sa stručnjakom i ne treba ništa raditi na svoju ruku, jer samo ljekar može da stvori sveukupnu sliku nakon što pogleda rezultate.

RBC – to su eritrociti, odnosno crvena krvna zrnca. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja ćelija krvi npr. policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži gvožđe i uloga mu je da prenosi kisik iz pluća do tkiva. Niže vrijednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene recimo kod policitemije.

HCT – hematokrit je udio eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi. Smanjene vrijednosti idu u prilog anemiji, značajno je reći da vrijednosti ispod 0,24 predstavljaju vrijednosti koje zahtijevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje ljekaru.

MCV – prosječna zapremina eritrocita (koliko su eritrociti veliki). Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma hroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

MCH – predstavlja prosječnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj ćeliji.

RDW – predstavlja distribuciju crvenih krvnih zrnaca, zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza. Nivoi izvan normalnog obima mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrijednosti se mogu naći npr. kod žena posle ciklusa.

PLT – trombociti, ćelije u obliku pločica koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može da ukazuje na infekciju, kancer, anemiju.

MPV – prosječna zapremina trombocita.

WBC (leukociti) – to su bijela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i njihov ukupan broj se kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija (upala pluća, upala grla), raznih drugih zapaljenskih stanja, hematoloških bolesti… Broj opada kod poremećaja koštane srži.

BHdoktor.ba