74 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) upozorio je na neravnomjernu distribuciju vakcina protiv koronavirusa u razvijene i nerazvijene zemlje te je istakao da je svijet na rubu katastrofalnog moralnog neuspjeha po tom pitanju, javlja Anadolija.

Zid nejednakosti

Upravni odbor WHO-a održao je danas online sjednicu, a šef te organizacije Gebrejesus pozvao je na solidarnost za pravednu i ravnomjernu distribuciju anticovid vakcina za sve zemlje.

Ističući kako je razvoj efikasnih i sigurnih vakcina protiv koronavirusa bio veliki uspjeh ostvaren za manje od godine od proglasa pandemije, Gebrejesus je kazao kako se svijet trenutno nalazi pred velikim izazovom da spriječi da vakcina postane novi zid nejednakosti među bogatim i siromašnim, već da te vakcine učini nadom za sve ljude i države podjednako.

Ne otkrivajući imena, Gebrejesus je kazao da neke bogate zemlje prvenstveno sklapaju direktne sporazume sa proizvođačima te je upozorio da to ugrožava provedbu Programa globalne distribucije vakcina (COVAX) u kojem učestvuje 190 država.

Ceh neuspjeha platit će se životima

On je otkrio da su neke bogate zemlje do sada sa proizvođačima vakcina potpisale najmanje 52 direktna bilateralna sporazuma.- Do sada je u 49 razvijenih zemalja ljudima dato više od 39 miliona doza vakcine. Jednoj nerazvijenoj zemlji je isporučeno svega 25 doza vakcine. Ne 25 miliona, niti 25 hiljada, već jednostavno 25 doza. Moram otvoreno reći, svijet je na rubu katastrofalnog moralnog neuspjeha. Ceh tog neuspjeha će se platiti životima ljudi u najsiromašnijim zemljama svijeta – poručio je Gebrejesus.