Dnevni rekord pandemije: U SAD-u 1,35 miliona novozaraženih

3B217991 FE64 4762 9B20 357FC8EBA590
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

SAD je zabilježio 1,35 miliona novozaraženih koronavirusom u ponedjeljak, prema Reutersovim podacima, što je najviši dnevni broj zaraženih u bilo kojoj zemlji na svijetu, dok širenje omikron varijante ne pokazuje znakove usporavanja.

Prijašnji rekord bio je 1,03 miliona slučajeva u SAD-u 3. januara. Veliki broj zaraženih zabilježen je svaki ponedjeljak jer se vikendom ne bilježi broj zaraženih.

Sedmodnevni prosjek novih slučajeva utrostručio se u dvije sedmice na više od 700.000 novozaraženih na dan.

Rekordan broj novih slučajeva zabilježen je isti dan kada je u zemlji broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 također dostigao dosad najviši nivo, udvostručivši se u tri sedmice, prema Reutersovim podacima.

Više od 136.604 osobe hospitalizirane su zbog oboljenja COVID-19, premašivši rekord od 132.051 postavljen u januaru prošle godine.

Iako je omikron varijanta potencijalno manje ozbiljna, zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi veliki broj infekcija mogao opteretiti bolničke sisteme, od kojih su neki već obustavili operacije jer se bore s povećanjem broja pacijenata i manjkom osoblja.

Porast broja zaraženih poremetio je rad škola koje se bore s nedostatkom osoblja, nastavnika i vozača autobusa.

Chicago je otkazao nastavu četvrti dan jer se okrug i nastavnici nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se nositi s povećanim brojem zaraženih.

New York City obustavio je tri linije podzemne željeznice jer je veliki broj radnika bolestan, prema Twitter računu podzemne željeznice. Planovi kompanija da se radnici vrate u urede također su iskočili iz kolosijeka.

U prosjeku na dan je 1.700 smrtnih slučajeva, što je porast u odnosu na oko 1.400 posljednjih dana, ali unutar nivoa zabilježenog ranije ove zime.