dodik 4
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 7, 2022 @ 12:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska predstojećeg 9. januara, kada se svečano obilježava Dan Republike, šalje poruke svoje izdržljivosti u borbi sa različitim nasrtajima, ali i veoma uspješnog razvoja.

Dodik je rekao novinarima da niko ne može osporiti da je Srpska danas razvijena zajednica po svim elementima.

– Na primjer, imamo veću prosječnu platu i 50 KM veću zagarantovanu platu nego u Federaciji BiH /FBiH/. Imamo i veću stopu rasta domaćeg proizvoda i mnoge druge elemente, poput 40 odsto jeftinije struje. Dakle, ne stoje teze da je ovdje teška situacija, da imamo problem i da je bolje u FBiH, kako to govore pojedini ovdašnji opozicioni trabanti, pa i lider SDA Bakir Izetbegović, koji o ekonomiji nema pojma – naveo je Dodik.

On ističe da Srpska nije idealno društvo, ali i da je za obilježavanje tri decenije njenog postojanja bitno da se kaže da su protekle godine bile najteže.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Preživjeli smo i idemo dalje u jačanju našeg dostojanstva, samosvijesti i pristupa koji je za Srpsku vrlo značajan, uz saznanje da Srba na ovim prostorima nema i neće biti ako nema Republike Srpske. Osnovna koncepcija onih koji podržavaju ovdašnje muslimane jeste da Srba nema na ovim prostorima – naglasio je Dodik.

On je naveo da je aktuelno rukovodstvo Srpske i dalje odlučno na planu obezbjeđivanja ustavnog položaja i vraćanja nadležnosti Republike.

Dodik je rekao da nije sporno da je Srpska sastavni dio BiH, ali jeste njeno razvlašćivanje.

– Način na koji bismo se mogli vratiti u zajedničke institucije jeste da se iz pravnog prometa povuče i ukine brljotina koju je napravio nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, te da se precizira i ukine odluka Ustavnog suda BiH u kojoj se neustavno i kriminalno pokušava oteti imovina Srpske, prije svega poljoprivredno zemljište i šume – kaže Dodik.

On je ponovio da će se srpski predstavnici vratiti u zajedničke institucije tek ako se to uradi.

– Inače se nikada više nećemo vratiti! I niko ne mora da sumnja u našu odlučnost te vrste. Nemoguće je da se sa Srpskom neko poigrava, jer je sve ono što su pokušali raditi prethodnih 20 i nešto godina, u miru, bilo upereno protiv Republike Srpske . poručio je Dodik.

On je ocijenio da je narod u Srpskoj svaki dan u protekle tri decenije živio za Republiku, što ju je i očuvalo.

– Čak ne ni volja političara, koliko volja naroda. I zato nije bilo lako slomiti postojanje Srpske u ratu, a pogotovo u miru. Ono što mi tražimo je sasvim legalno i legitimno. Za nas je BiH velika nevolja i regresija. U njoj nema nikakvog progresa, niti je moguće u budućem vremenu napraviti išta održivo od strane BiH – ocijenio je Dodik.

On je u vezi sa tim istakao da ovdašnji Srbi, kao svi politički zreli narodi, imaju pravo da traže svoj status u skladu sa Ustavom, odnosno kako je to predviđeno u Dejtonskom sporazumu.

Dodik je zamolio sve građane Srpske da u što većem broju prisustvuju centralnoj i drugim proslavama Dana Republike, jer je to važno s obzirom na to da muslimani planiraju organizaciju svojih protestnih skupova širom svijeta da bi Srpsku i 9. januar prikazali u negativnom kontekstu.

LIDER