Doktor Šukrija Zvizdić: Svaki drugi ili treći dan broj inficiranih će se udvostručiti

3 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što je otkriven u zemljama okruženja, bilo je pitanje trenutka kada će se i u kojoj laboratoriji omikron varijanta koronavirusa potvrditi i u BiH, kaže u razgovoru za „Avaz“ mikrobiolog i virusolog, prof. dr. Šukrija Zvizdić.  

Kontrola poštivanja mjera

On dodaje da se po do sada poznatim podacima omikron varijanta i do osam puta brže širi od delta soja, te će inficirati višestruko veći broj ljudi, pojačati pritisak na zdravstveni sistem i dovesti i do većeg broja oboljelih i umrlih.

– Nema nikakvih novosti. Sve što smo imali kao strah od pređašnjih varijanti vrijedi i za omikron varijantu. Sve što je u epidemiologiji vrijedilo do sada treba da vrijedi i od sad, s tim što država treba da kontroliše šta se to od ličnih i kolektivnih zaštitnih mjera provodi ili ne u našem društvu. Da li se nose maske na otvorenom i zatvorenom, da li vas na to neko upozorava, da se veliki broj ljudi ne okuplja na jednom mjestu. Sviđalo se nekome ili ne ispravna je odluka gradonačelnice Sarajeva što nije dozvolila javni doček Nove godine i centralnu proslavu – kaže profesor Zvizdić.

On očekuje enormno povećanje broja inficiranih

Scenario iz marta

– Svaki drugi ili treći dan će se udvostručiti broj inficiranih. Kad imate takav trend kolika je onda cijena liječenja i oboljelih, a da ne govorimo koliko će se povećavati broj umrlih. To ćemo znati u dogledno vrijeme. Omikron je virus koji će za nekoliko dana udvostručiti, pa ponovo udvostručiti broj inficiranih. Iz povećanog broja inficiranih razvija se i povećan broj oboljelih, pa raste i broj hospitaliziranih – upozorava naš sagovornik.

Informacije da se kod omikron varijante ne razvijaju teže kliničke slike treba uzeti s oprezom, dodaje Zvizdić, jer omikron soj upozorava na mogućnost opterećenja zdravstvenog sistema.

– Možda ćemo opet doći u situaciju da gledamo one slike pacijenata po hodnicima, kao u martu ove godine. Možda i veliki broj umrlih, da se ne zavaravamo. Zato država i vlade moraju voditi računa o tome. Omikron se dosta brže prenosi i inficira veliki broj ljudi, vakcinisanih i nevakcinisanih. Sve vlade u BiH, na raznim nivoima, moraju sinhronizirati svoje odluke i donositi jedinstvene zaključke, a ne da se daju neke preporuke i da se pravdaju da kantoni ili pojedine regije znaju bolje kakva je situacije. Sa odlukama na lokalnom nivou, kad odete iz Sarajeva na Trebević ne znate ni kako se ponašati. Zato smo prvi po broju umrlih na milion stanovnika u svijetu. To je rezultat nekoordinisanih aktivnosti, stanja u društvu, pa onda i stanja u zdravstvu. Država mora danas preuzeti sve aktivnosti u svoje ruke, donositi jedinstvene odluke, kao što se donose na zapadu i ne prezati od uvođenja i najdrastičnijih mjera jer se time štite životi, zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem – upozorava prof. dr. Šukrija Zvizdić.

Vakcinisani mogu prenositi virus

Pojašnjava da samo primjena mjera – nošenja maski, držanja distance, higijene ruku, usta i tijela, ograničena okupljanja u kombinaciji sa vakcinacijom daje rezultate.

– Sama vakcinacija ne znači ništa ako se ne štitite. Vakcina vas neće zaštititi ako stalno idete u gužvu, stalno se miješate sa oboljelim. Vakcinisani neće oboljeti od teškog oblika bolesti, ali se mogu inficirati i virus prenositi drugima. Dakle, i vankcinisani, i nevakcinisani su podložni infekciji. Infekcija ne znači bolest, već da je u gornjem traktu respiratornog sistema prisutan virus i da on može da ga proširi na nevakcinisane, hronične bolesnike i tako dalje. Zato i vakcinisani moraju poštivati mjere – kaže profesor Zvizdić.