Dove Medical Press: Manje od pet sati sna dvostruko povećava rizik od saobraćajne nesreće

Dove Medical Press objavio je novo istraživanje koje se tiče uzroka koji dovode do saobraćajnih nesreća. Prema istraživanju, umor vozača jedan od najčešćih uzročnika nesreća.

Umor vozača je faktor koji doprinosi oko 20 posto saobraćajnih nesreća. Dok su se drugi uzročni faktori (npr. vožnja pod utjecajem alkohola) smanjili u posljednjih nekoliko decenija zbog pojačanih strategija javnog obrazovanja i kaznenih mjera, slično smanjenje nije uočeno kod sudara uzrokovanih umorom.

Minimalna količina sna

Pošto je dozvoljena, odnosno nedozvoljena količina alkohola u krvi utvrđena, naučnici su željeli utvrditi koja je to minimalna količina sna potrebna da bi se bezbjedno upravljalo automobilom.

Kako bi to utvrdili, analizirali su rezultate dobijene laboratorijskim i terenskim studijama koje su se bavile ovim pitanjem.

Nakon sinteze nalaza iz 61 jedinstvene studije, istraživači su otkrili da je manje od četiri do pet sati sna u prethodna 24 sata povezano sa približno duplo većim rizikom od sudara. To bi bio isti rizik kao kada vozač ima 0,05 promila alkohola u krvi.

Povećanje rizika

Međutim, to nije sve, već se rizik značajno povećava sa svakim izgubljenim satom sna prethodne noći. Neke studije su čak ukazivale da kada je vozač spavao između manje od četiri sata prethodne noći, vjerovatnoća da će doživjeti nesreću mogla bi biti do 15 puta veća.

Istraživanje je objavio Dove Medical Press koji je je akademski izdavač recenziranih naučnih i medicinskih časopisa otvorenog pristupa, sa uredima u Maklesfildu, Londonu, Princetonu, New Džerziju i Oklandu..