Drljević: Povratkom naših ljudi i dolaskom turista brojke zaraženih će rasti

Nekako smo je zaboravili, a čini se da ona nije zaboravila nas. U porastu je broj novozaraženih koronavirusom u BiH. Omicron vlada trenutno, a na jesen se očekuje novi porast novozaraženih. Ednan Drljević, šef Infektivne klinike Opće bolnice “dr. Abdulah Nakaš za N1 kaže kako je situacija stabilna, a primjećuje se blagi porast broja teže oboljelih koji mogu opteretiti zdravstveni sistem.

“Dolaskom turista i povratkom naših građana u BiH, očekujemo da će broj novih slučajeva rasti u narednom periodu”, kaže Drljević, pa dodaje: “Nepridržavanje osnovnih, preporučenih mjera je doprinijelo porastom broja novozaraženih. Maska, distanca, odnosno nepridržavanje, uzrok je što se povećava broj novih slučajeva”.

Pacijenti se najčešće žale na visoku temperaturu, bol u grlu i kostima. Ostali simptomi su kao i ranije. Što je trenutno dobro, virus vrlo rijetko sada napada donje disajne puteve i pluća.

“Spremni smo odgovoriti na novi talas coronavirusa, ali moramo sve učiniti da se malo uspori. Preporučuje se četvrta doza vakcine. Morali bi na nivou države imati Tijelo koje će odlučivati. Vakcinacija je potrebna, ali pitanje je koja i u kom obliku. Imunitet je kraći ngo što smo pretpostavljati. Takvo Tijelo bi moralo da odluči koji tip vakcine i u kom periodu bi se vakcinisali”, zaključuje Drljević.

N1