AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon što je nedavno, zajedno sa Željkom Komšićem, eksplicitno bio protiv “mini Šengena”, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je odjednom počeo da slijedi izjave koje su dali Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija i brojni međunarodni zvaničnici.

U izjavi za BHRT on je kazao da protiv inicijative “mini Šengena” mogu biti “samo neki nerazumni ljudi”.

Govoreći o inicijtivi “mini Šengena”, Džaferović je istakao kako “trebamo koristiti sve regionalne inicijative”. Podsjetio je i na summit Brdo Brijuni na kojima su sudjelovali Hrvatska i Slovenija te na neke druge regionalne inicijative.

– Što se tiče inicijative koju zovu mali Šengen, tu se na najbolji mogući način mogu realizirati one četiri slobode na kojima je utemeljena Evropska unija – kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga… Vrlo je važno da jedna takva inicijativa bude pod okriljem EU, da svi budemo jednaki i partneri… Samo neki nerazumni ljudi mogu biti protiv tog da se naši građani kreću s osobnom iskaznicom i da nam kamioni ne stoje danima na granici… Na kraju krajeva, to vodi i jednom boljem životu svih građana u regiji – zaključio je Džaferović.

Kazao je kako je cilj posjeta Albaniji poticanje bilateralne suradnje BiH i Albanije.

– Ta saradnja je neopravdano bila zapostavljena i nije bila u skladu s mogućnostima koje dvije države imaju, posebno kada je ekonomska sfera bilateralnih odnosa u pitanju – kaže Džaferović dodavši da su brojni poslovi u kojima dvije države mogu surađivati na “obostranu korist”.

Dodao je kako će BiH otvoriti ambasadu u Tirani, kao što će ga i Albanija otvoriti u Sarajevu.

– To su mostovi saradnje. Zato postoje diplomatsko-konzularna predstavništva. Dobili smo garanciju naših domaćina da će se te saradnja dići na veću razinu – rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na posjetu zajednici Bošnjaka u Albaniji. Po njegovim riječima, riječ je o “organiziranoj zajednici koja je koristan član albanskog društva, a istovremeno čuva sjećanja na BiH, govori bosanski jezik i čuva uspomenu na zemlju pradjedova”.

– Imamo sve elemente da jačamo bilateralnu saradnju. Mi smo dvije države u regiji zapadnog Balkana. Trebamo koristiti sve regionalne formate kako bi unaprijedili saradnju cijele regije. Albanija je članica NATO-a i dobit će kandidatski status za EU, BiH je na NATO putu i očekujemo da se intenzivira suradnja i na euroatlantskom integracijskom planu – ocijenio je Džaferović.

Govoreći o otvaranju bh. ambasade u Tirani, Džaferović kaže da se zna što je struktura diplomatsko konzularnog predstavništva na najvišem nivuo.

– Ući u zgradu ambasade znači ući u vlastitu državu, nije slučajan taj princip eksteritorijalnosti kada su veleposlanstva o pitanju, i on govori sam za sebe, da ne govorim o gospodarskoj suradnji i svemu ostalom”, rekao je Džaferović za BHRT.