Efendija Čamdžić: Ova noć bi bila vrijednija kada bi je, umjesto s tespihom u ruci, proveli u razmišljanju o našem stanju i mijenjali sebe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci. 

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku. Izet efendija Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, je u hutbi u Gradskoj džamiji u Zavidovićima, nadahnuto, sa puno jakih poruka govorio o ovoj najvažnijoj noći. 

– Nama bi kaderska noć, a večeras je, bila vrijednija od hiljadu mjeseci kada bismo mi nju umjesto s tespihom u ruci i sa ne znam koliko rekjata nafile, proveli u razmišljanju o sebi, o našem stanju i mijenjali sebe. Nama bi noć kaderska bila vrijednija od hiljadu mjeseci kada bi sutra u našem gradu, u gradovima našim, diljem umeta Pejgamberovog, desetine, stotine, hiljade mladih i ne samo mladih, učlanilo se u biblioteke i krenuli putem sticanja znanja. A to je džihad. I bili najbolji među učenicima, najbolji među studentima, bili obrazovani poljoprivrednici, obrazovani pčelari, obrazovani, obrazovani, obrazovani… Jer bez obrazovanja nema sreće društvu! Zašto li je Uzvišeni prvo Pejgamberu naredio ikre? – kazao je, između ostalog, efendija Čamdžić. 

https://www.youtube.com/watch?v=CYNlKR7y_Yo

Hayat.ba