Erdoan pitao SAD: Da li je to pravda?

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u subotu kako je pravedan svijet moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

– Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Vijeću sigurnosti UN-a, samo ga je Amerika odbacila. Sama, da je li to pravda? Pravedan svijet je moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama – poručio je Erdogan, obraćajući se u Istanbulu na programu koji je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) organizirala povodom Svjetskog dana ljudskih prava.

Fašističke prakse

Erdoan je rekao da ljudi koji najviše pate od ksenofobnih, rasističkih, diskriminatornih i fašističkih praksi nesumnjivo su muslimani, koji čine većinu migranata.

Kazao je kako su islamofobija i ksenofobija, koje poput otrova okružuju zapadna društva, među glavnim prijetnjama ljudskim pravima.

– Mjesto gdje se danas krši Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija – rekao je Erdoan.

Osvrnuvši se na sinoćnje glasanje o nacrtu rezolucije za prekid vatre u Gazi, Erdogan je rekao kako se još jednom pokazalo da je svijet veći od pet (pet stalnih članica VIjeća sigurnosti UN-a).

Neograničena podrška

– Od 7. oktobra Vijeće sigurnosti UN-a, čija je misija uspostavljanje globalnog mira, pretvorilo se u zaštitnika Izraela – rekao je Erdoan, te dodao:

– Izraelska vlast, koja ima neograničenu podršku Zapada, čini zločine i masakre u Gazi koji sramote cijelo čovječanstvo.

Dodao je kako su Zapadne zemlje legitimizirale, odobravale i ohrabrivale antiislamske i antimuslimanske akcije pod izlikom slobode mišljenja.​​​​​​​

– “Kasapi Gaze” moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti, prije ili kasnije će odgovarati – zaključio je Erdoan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE