Evo kako možete rashladiti dom ako nemate klimu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za ovu sedmicu najavljen toplinski val pa će onima koji doma nemaju klima uređaj boravak u kući zbog velikih vrućina biti pravi izazov.

Ipak, ako doma i nemate klimu, postoji nekoliko jednostavnih i prirodnih rješenja s kojima možete rashladiti sebe i kuću, piše Express. 

Napravite propuh

Neka zrak ulazi s jedne strane, a izlazi s druge strane; jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama doma, a ako su vam sobe s iste strane za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Smanjite električne uređaje

Mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz energiju proizvode i toplinu. Kako biste to izbjegli, preporučuje se isključivanje nepotrebnih uređaja kada se ne koriste. Ako morate oprati odjećz trebali biste pokušati izbjeći paljenje sušilice i iskoristiti lijepo vrijeme kako biste osušili svoju odjeću vani.

Zamračite

Trebali biste steći naviku navlačenja zastora i spuštanja roleta tokom dana kada je najtoplije, kako biste izbjegli prodor sunčeve svjetlosti. Uz to širom otvorite prozore kako biste omogućili da u uđe povjetarac bez dodatne topline. Ako prozori u nekim sobama hvataju puno izravne sunčeve svjetlosti, upotrijebite tamne ili zamračene zavjese ili rolete, kako biste spriječili da sunce pregrije sobu.

Ako možete kuhajte vani

Rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuha. Ploče za kuhanje, pećnice i kuhala za vodu proizvode mnogo topline pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, kuhati više na otvorenom kako biste smanjili stvaranje topline u zatvorenom.

Poprskajte namještaj hladnom vodom

Jednostavno bocu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani namještaj, kako biste ga malo rashladili.

Ispunite prostor biljkama

Biljke pomažu kućanstvu da se ohladi jer topli zrak koriste za svoje prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagrije, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i okoliš oko sebe, a najučinkovitije za to su aloe vera i sabljica koje obje imaju visok udio vode. S ovim trikom zaspat ćete za pet minuta!