Evropska komisija: Od izuzetne važnosti je da se u BiH održe pošteni i slobodni izbori

v 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Od izuzetne je važnosti da se u Bosni i Hercegovini u oktobru održe pošteni, slobodni i uključivi izbori bez preduslova i opstrukcije, stajalište je Evropske komisije.

– Od izuzetne je važnosti da se u oktobru kao što je predviđeno, održe pošteni, slobodni i inkluzivni izbori kako bi se građanima omogućilo da koriste temeljno pravo glasa, bez preduvjeta i opstrukcije – odgovor je Komisije na upit o stajalištu vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata i hrvatske vlade da izbori po sadašnjem izbornom zakonu mogu dodatno pogoršati stanje u zemlji.

U Komisiji dodaju da i dalje stoji potreba da se u BiH ukloni diskriminacija u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, da se poboljša integritet izbora i ojača funkcionalnost institucija.

Na upit o mogućem bojkotu izbora i o najavi vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata da će poduzeti korake za teritorijalni preustroj zemlje, u Komisiji kažu da je “neprihvatljiva svaka inicijativa koja podriva jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost Bosne i Hercegovine”.

Avaz