novalic 10
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 12, 2022 @ 11:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Gostujući pred Novu godinu u emisiji BHT-a, Fadil Novalić nastavio je iznositi neistine po pitanju navodno sjajnih rezultata koje bilježi Federacija BiH pod njegovim vodstvom.

– Ovo je najbolji rast u Federaciji otkad mjerimo. Taj rast bruto društvenog proizvoda (BDP) vjerovatno će biti oko pet posto i do sada nikada nismo imali takav rast – izjavio je on.

Ratna razaranja

Ekonomski rast BiH 1996. – 2020.
Ekonomski rast BiH 1996. – 2020.

Najprije, netačna je izjava da je rast od pet posto najveći rast BDP-a otkad se mjeri. Naime, rekordne stope rasta BDP-a Federacija BiH je, što je logično, bilježila u godinama nakon rata, kada se potpuno urušena i zakočena ekonomija oporavljala od ratnih razaranja.

Tako je 1996. ekonomija Bosne i Hercegovine rasla po stopi od 89 posto, 1997. 34 posto, a 1998. 15,6 posto.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Jedina godina kada je BiH imala rast ispod pet posto bila je 2001., kada je zabilježen rast za samo 2,4 posto, ali godinu poslije već je bio pet posto.

No, i u godinama pred samu svjetsku ekonomsku krizu FBiH je bilježila veće stope rasta nego prošle, 2021. godine. Tako je FBiH u periodu od 2006. do 2008. godine imala stope rasta više od pet posto na godišnjem nivou.

Nakon što je u kriznoj, 2009. godini ekonomija pala na tri posto, BiH više se nikada nije ni približila stopama rasta koje je imala poslije rata. Najviši rast zabilježen je u 2018. i iznosio je 3,8 posto, dok se svih ostalih godina kretao između jedan i tri posto.

Na začelju regiona

Ekonomski rast u dvijehiljaditim
Ekonomski rast u dvijehiljaditim

Također, ekonomski rast koji najavljuje Novalić nije ni najmanje impresivan ako se u obzir uzme veliki pad koji je svjetska ekonomija u 2020. imala usljed pandemije koronavirusa. Tako je i bh. ekonomija doživjela pad od 3,2 posto.

Ekonomski rast koji se ove godine predviđa Bosni i Hercegovini bit će, uz Sjevernu Makedoniju, najniži u regionu.

Prema procjenama Svjetske banke, Crnoj Gori se tako predviđa rast viši od 12 posto, Kosovu i Albaniji osam posto, Srbiji 6,5 posto, a BiH samo 4,5 posto.

Naravno, ovo nije prva laž koju je Novalić izgovorio po pitanju ekonomskih rezultata FBiH.

Lažni šampion

Gostujući nedavno na skupu s predstavnicima bh. dijaspore u Luksemburgu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je i o ekonomskim pokazateljima u ovom entitetu, tvrdivši, između ostalog, da BiH ima najviši ekonomski rast u regiji. No, kao što podaci pokazuju, istina je upravo suprotno od toga – BiH je na začelju u regionu kada je u pitanju ekonomski rast.

LIDER