Novalić: Prvo trebalo donijeti zakon o doprinosima i dohotku, a onda o minimalnim platama

Novalić: Prvo trebalo donijeti zakon o doprinosima i dohotku, a onda o minimalnim platama

Hoće li u Federaciji biti minimalna plata od hiljadu maraka? Šta je sa fiskalnim zakonima, o doprinosima i dohotku. Ima li tripartitnog dijaloga? Ima li komunikacije između izvršne i zakonodavne vlasti? Kada će se usvajati zakoni?

Gosti emisije Odgovorite ljudima bili su: Fadil Novalić, Razim Halkić, Admir Čavalić, Halil Bajramović, Mevludin Bektić, Adnan Smailbegović.

“Moramo poredati po abecedi šta je suština. Želimo povećati plate radnicima. Je li to sporno – nije. Ko brani fabrikama da povećaju plate radnicima – ne brani. Oni su to uradili koliko su mogli. Mi hoćemo da smanjimo državne prihode i da taj dio firme usmjere u povećanje plata radnicima. To ne možemo uraditi ukoliko ne smanjimo obaveze, tek tad se može govoriti o povećanju minimalne i svake druge plate. Dogodit će se scenarij siguran – govori se o minimalnoj plati i to će se donijeti do nove godine i od nove godine će krenuti minimalna plata od hiljadu maraka. To će značiti 370 miliona više prihod državi, a mi upravo hoćemo da povećamo plate radnicima. One će se smanjiti ako država sebi više uzme. Zato govorim da je kasno, i da je trebalo već prije donijeti zakon o doprinosima i dohotku da se smanji prihod državi da bi onda poslali zakon o minimalnim platama”, smatra Fadil Novalić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

“Mi insistiramo sve vrijeme na hitnosti donošenja tih zakona, i pisali smo nekoliko puta i premijeru da se što prije donose ovi zakoni. Pokušali smo naći i neko privremeno rješenje, nažalost, to nam nije prošlo”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

“Oslobađanje poslodavaca od dijela doprinosa mora završiti u džepovima radnika”, poručio je Razim Halkić, zastupnik SDP u Parlamentu FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica