Fadil Novalić pravda budžet: Prvi smo u regiji, naše mjere su ravnomjernije i imaju veći obuhvat

Podijelite vijest

Govoreći o prijedlogu rebalansa budžeta Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je i kako ne stoje primjedbe da se zakasnilo sa mjerama ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Upravo suprotno, prvi smo u regiji predložili rebalans budžeta i ako se danas usvoji ovo će biti prvi usvojeni rebalans budžeta u regiji i to kao dio paketa sa zakonom o ublažavanju ekonomskih posljedica i na taj način osigurali smo sistemsko rješenje za pomoći privredi”, kazao je. 

ČITAJ JOŠ:  Šta sve dođe u Fadilovim paketima pomoći? Šest mesnih narezaka, vreća brašna, kila soli… Ljudi su bijesni

Novalić kaže kako upoređujući predložene mjere s dokumentima koji su predloženi ili eventualno usvojeni u susjednim zemljama, vidljivo je da su naše mjere ravnomjernije, imaju veći obuhvat i usmjerene su samo onima kojima je pomoć zaista potrebna. 

“Ovo je samo prvi pasivni paket, a užurbano se radi na dizajniranju drugog aktivnog paketa ekonomskih mjera koji će biti usmjereni na stimuliranje kako javne, tako i privatne potrošnje, a s ciljem pokretanja ekonomije kako bi se u što kraćem vremenskom roku vratili na nivo ekonomskog rasta koji je bio prije pandemije”, izjavio je u svom izlaganju pred delagatima Doma naroda FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Sindikat radnika Zraka: Ne treba nam Novalićeva milostinja, nego uprava koja će nam naći posao

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je vanredno zasjedanje, koje je zakazano zbog donošenja rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta i novih zakona koji su predloženi radi prevazilaženja posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa.

U odnosu na dosadašnji iznos budžeta za 11 posto je viši rebalans, te iznosi 5,5 milijardi KM.

Ipak, Novalić je nakon obrazlaganja budžeta napustio salu i nije dopustio da mu delegati postavljaju pitanja.

Klix.ba


Podijelite vijest