Fadil Novalić se pohvalio novim bh. oružjem: “Made in Bosnia”

Fadil Novalić se pohvalio novim bh. oružjem: “Made in Bosnia”

Novalić obišao TRZ Hadžići i divio se oružuju koje prave: Dobili smo velikog izvoznika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas TRZ Hadžići, gdje su ih dočekali načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor TRZ-a Ismo Hebibović.

Delegacija Vlade FBiH obišla je pogone TRZ-a, u koji su u proteklom periodu uložena značajna sredstva, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 200 novih radnika.

Premijer Novalić je naglasio da je ovaj pogon primjer transformacije iz starog programa, koji se još uvijek obavlja u TRZ-u, ka drugim borbenim sredstvima koja su u mnogo većoj potražnji na svjetskom tržištu.

“Značajno je povećan broj ljudi koji su ovdje zaposleni kao i proizvodni kapaciteti TRZ-a. Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik i nastavit ćemo podržavati ovakav pristup”, kazao je premijer.

Kako je kazao direktor TRZ-a Ismo Hebibović, prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi.

“Realizacija za prošlu godinu iznosila je 5,5 miliona KM, a ostvarena dobit 167.000 KM. Planovi za ovu godinu su povećanje dobiti, broja zaposlenih, nabavka nove opreme i povećanje proizvodnih kapaciteta, te popravka objekata kako bi radnici mogli raditi neometano”, naveo je.

Ministar Džindić je podsjetio da su radnici ovog pogona štrajkovali prije samo godinu dana, proizvodnja je bila obustavljena, dok je danas situacija u TRZ-u u potpunosti okrenuta na bolje.

“Danas imamo 5,5 miliona KM realizacije što nije malo, povećanje kapaciteta proizvodnje i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Ovo je izrazito dobar uspon kada pogledamo firme u namjenskoj industriji. Ovo će u budućnosti biti logistička firma za cijelu namjensku industriju u FBiH, a vjerujem i u regionu”, naveo je ministar.

Dodao je da će Vlada FBiH u budućnosti kroz investicije pomoći da se u TRZ-u unaprijede tehnološke cjeline vezano za kontrolu i proizvodnju, te da se urede protorije i poboljšaju uvjeti za rad u pogonu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica