Federalni štab naredio kantonima da odobre rad autoškolama koje su uveliko otvorile vrata

Federalni štab naredio kantonima da odobre rad autoškolama koje su uveliko otvorile vrata

Slabost u unutrašnjoj koordinaciji Federalnog štaba civilne zaštite, ali i saradnja s onima na kantonalnom nivou vidljiva je kroz današnji zaključak kojim se faktički odobrava rad autoškolama, iako je ova odluka, prema tumačenjima s nižeg nivoa, donesena 29. aprila ove godine.Naime, Federalni štab civilne zaštite FBiH danas je zaključkom obavezao kantonalne štabove civilne zaštite da, između ostalog razmotre mogućnost rada autoškola. Međutim, ništa sporno ne bi bilo da škole za obuku budućih vozača već nekoliko dana ne rade u određenim kantonima.

To su im omogućili kantonalni krizni štabovi koji su se pozvali na naredbu Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila ove godine pod brojem: 12-40-6-148-154/20, a u kojoj se pod drugom tačkom kaže da se dozvoljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svoh vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima (“Službene novine Federacije BiH”, br. 35¬/09 i 14/11) izvan shopping – tržnih centara. 

Prvi s dozvolom rada autoškolama je počeo Zeničko-dobojski kanton, 4. maja pozivajući se na ranije navedenu naredbu. U obavještenju autoškolama, između ostalog je navedeno da im je rad dozvoljen, uz osiguranje lične zaštitne opreme (maske i rukavice) i poštivanje ostalih preporuka za sprečavanje infekcija i higijensko – epidemioloških mjera utvrđenih od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Istog dana autoškole su s radom počele i u Unsko-sanskom kantonu, a ovakav primjer potom je uslijedio Srednjebosanskom i Tuzlanskom kantonu u kojima je rad školama za obuku budućih vozača omogućen 6. maja ove godine. 


Za razliku od ova četiri kantona, rad autoškola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zvanično je počeo danas, a nakon što je tamošnji krizni štab jučer donio odluku o odobravanju obavljanja ove djelatnosti.

Da stvari ne štimaju u korodinaciji kriznih štabova, posebno na relaciji kantoni – Federacija BiH ilustrovano je i ranije na primjeru u Tuzlanskom kantonu. Naime, 13. aprila ove godine Krizni štab civilne zaštite donio je naredbu koja se odnosi na omogućavanje rada prodavnicama obuće i odjeće.

Međutim, dan kasnije je tu odluku morao povući po naredbi Štaba civilne zaštite FBiH, a prodavnice su ostale zaključane. Tada su iz tuzlanskog kriznog štaba reagovali, ukazujući na nelogičnosti prilikom donošenja mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS