Kadribegović objašnjava: Hoće li u FBiH i kada biti proglašena epidemija?

Kadribegović objašnjava: Hoće li u FBiH i kada biti proglašena epidemija?

Sjednica Federalnog štaba civilne zaštite bit će održana u ponedjeljak i na njoj će biti razmatrana inicijativa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH da se stanje epidemije proglasi u cijeloj Federaciji BiH. 

Potvrdio je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Mustafa Kadribegović, čelnik Federalnog štaba civilne zaštite. 

“Procedura je takva da Federalni štab daje prijedlog, a Vlada FBiH proglašava to stanje. Za sjednicu u ponedjeljak već smo najavili da ćemo razmatrati tu inicijatiVu. Direktor Zavoda za javno zdarvstvo FBih je također član Štaba, pa ćemo vidjeti šta će biti, Mislim da će se svi članovi Štaba voditi preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, kazao nam je Kadribegović.

Osvrnuvši se na povećanje broja oboljelih posljednjih dana, Kadribegović podsjeća da je stanje prirodne nesreće ukinito 31. maja, da su neke mjere možda mogle biti na snazi još 20 dana, ali da je svima jasno da je riječ o globalnom problemu i da se stanje u kojem su zavorene granice, objekti… ne može na duže vrijeme održati.

Podrcrtava da se radi o zdravstvenom problemu i da se Krizni štab Ministarstva zdravstva rukovodi Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da će poštivati mišljenje struke. Kaže da u tom pogledu nema mimoilaženja.

Naglašava da, iako je ranije bilo određenih različitih mišljenja između članova štaba i struke, da su to bile stvari “tehničke prirode”, ali da nema govora o nepoštivanju mišljenja zdravstvenih stručnjaka, kao što se pominjalo u javnosti.
Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijeloj FBiH, kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

U TK epidemiju bi mogli proglasiti već večeras ili u ponedjeljak. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica