Screenshot 11 11
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 14, 2021 @ 16:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je danas saopćio da su sindikatima radnika javnog sektora predložili povećanje plata između četiri i po i pet posto, ali da im to nije bilo prihvatljivo.

Prema njegovim riječima, time bi osnovica plate bila povećana sa 315 na 330 KM. Tvrdi da bi se time godišnje iz kantonalnog budžeta za njihove plate moralo izdvajati dodatnih 20 miliona KM.

Forto je ponovio da je osnovni razlog za povećanje u navedenom iznosu inflacija za koju je naveo da iznosi između 4,5 i pet posto. Poručio je da se time želi neutralizirati utjecaj rasta cijena.

Naglasio je da sindikati nisu prihvatili ovaj prijedlog te da su najavili generalni štrajk. Ocijenio je da je ponuda kantonalne vlade objektivna s obzirom na okolnosti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ovo je bila treća runda pregovora vlasti i sindikata. Sindikatima je na onoj iz prošle sedmice ponuđeno povećanje plate do dva posto.

Podsjećamo, povećanje plate, tj. utvrđivanje osnovice od 400 KM traže prosvjetari osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, zdravstveni radnici, radnici u komunalnoj privredi, policajci i državni službenici. Oni su krajem prošlog mjeseca ispred kantonalne vlade održali protest upozorenja.

LIDER