FOTO: Održan koncert “Sevdah pjesma u ašku se zače”

FOTO: Održan koncert “Sevdah pjesma u ašku se zače”

ZaninBerbic

U sklopu 18. po redu Međunarodne kulturne manifestacje „Zeničko proljeće“, večeras u Bosanskom narodnom pozorištu, održan je koncert za sve ljubitelje sevdaha i prave izvorne sevdalinke pod nazivom „Sevdah pjesma u ašku se zače“ u organizaciji Srednje muzičke škole.

U prepunoj Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta, svim prisutnim svoje izvedbe i interpetacije poznatih sevdalinki izveo je Zanin Berbić, javnosti poznat kao veliki ljubitelj i pravi sevdalija.

Uz pratnju orkestra Srednje muzičke škole, pored Zanina Berbića, publici su se predstavili svojim izvedbama i  Gudački orkestar, orkestar harmonika i vokalna grupa Srednje muzičke škole. Solisti koji su izveli veliki broj zahtijevnih sevdalinki su i Latif Močević(vokal), Selma Droce(vokal), Bartolomej Stanković (klavir); dirigenti koncerta su prof. Ajdin Karahodža, prof. Sanja Tavić. Sve aranžmane potpisuje profesor Srednje muzičke škole Zenica Ajdin Karahodža.

„Moj dilbere“, „Zapjevala sojka ptica“, „Snijeg pade na behar na voće“, „U đul bašti“, „Zvijezda tjera mjeseca“, su samo neke od sevdalinki koje su se večeras predstavile publici u Bosanskom narodnom pozorištu. Publika je zasigurno uživala, što se moglo vidjeti i po izrazima njihovog lica pri izlasku iz Velike sale.

Zaninu Berbiću želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu i da pravu tradiciju sevdalinke nikada ne zaboravi. Kako je zaista izgledaa noć u BNP-u u Zenici, pogledajte kroz objektiv našeg fotografa Benjamina Hazića.

[nggallery id=9]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS