Gdje je 500.000 doza koje je premijer FBiH obećao građanima: Dva mjeseca kako je Bakirov Fadil najavio da „u ponedjeljak stižu vakcine“

Podijelite vijest

„Prvi kontigent vakcina očekujemo do ponedjeljka“, izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH… 17. marta 2021. godine. Danas je ponedjeljak, 17. maj 2021. Prošla su dva mjeseca. Vakcine, kako znate, Novalić nije nabavio, a kad će, još se ne zna.

No, nije da mu je nedostajalo obećanja. Tog 17. marta najavljivao je da nam od ponedjeljka dolazi čak 500.000 ruskih vakcina. Kada se pak ispostavilo da ruske vakcine neće stići, Novalić je 30. marta napokon priznao da ne zna raditi svoj posao, pa pred Parlamentom FBiH zavapio da mu predlože kako da nabavi vakcine. Sredinom aprila Novalić je pa pisao pisma namjere, čak njih četiri o nabavci vakcina. Ni to nije puno pomoglo. No, 29. aprila Novalić je napokon došao s lijepim vijestima najavivši da nabavlja opet 500.000 vakcina, ovaj put iz Kine. Naravno, ni ove vakcine nisu stigle.

ČITAJ JOŠ:  Novalić o izborima: Očekivanja su bila skromna, sretan sam što je SDA u mojoj izbornoj jedinici ostvarila pobjedu

Međunarodna sadaka

Ove brojke bi bile još teže da barem nije bilo sadake sa različitih strana svijeta i doniranih vakcina za našu zemlju. Iako je ukupan broj vakcina koje su stigle u BiH sramotno mali i nedostatan za masovnu vakcinaciju stanovništva, čak i u tom pogledu je Federacija BiH koju vodi Fadil Novalić znatno lošija od Republike Srpske. Prema podacima Ministarstva zdravstva FBiH, u ovaj entitet je do sada stiglo 148.400 doza vakcina protiv koronavirusa, u ključujući i 10.000 AstraZeneca vakcina koje su od Srbije donirane isključivo Kantonu Sarajevo. Za Sinofarm vakcine koje je Bosni i Hercegovini donirala Kina,za FBiH je od ukupno 50.000 izdvojeno 30.360 doza. Druge vrste kineske vakcine, Sinovaca, FBiH ima 28.380 doza, a u pitanju su donacije Turske za građane ovog entiteta. Najviše FBiH ima Pfizer vakcina (52.560) kada ubrojimo i 31.500 koje su kroz EU i COVAX mehanizam nedavno stigle isključivo za ovaj entitet. Ranije je iz istih izvora stiglo 21.060 doza AstraZeneca vakcina. U Federaciji BiH ih trenutno ima 37.100 od čega je 10.000 doza donacija Srbije za FBiH i to su prve vakcine koje su stigle za ovaj entitet.

ČITAJ JOŠ:  Objavljeni detalji: Evo na šta se odnose sankcije za Novalića i Stankovića

U Republiku Srpsku je do sada stiglo ukupno 250.490 doza vakcina protiv koronavirusa. Ovaj entitet najviše ima doza kineskih Sinofarm vakcina (98.600) koje je jednim dijelom samostalno nabavila, a drugi dio je donacija Kine za BiH, 74.000 doza Sputnika koje su nabavili direktnim putem, 47.970 doza Pfizer vakcine koje su stigle kroz EU i COVAX mehanizam, te kroz iste mehanizme su dobili i 18.600 doza AstraZeneca vakcina s tim da je jedan dio donacija Srbije.

Porazni rezultati

I letimičan pogled na ove podatke pokazuje da, iako su svi nivoi vlasti katastrofalno podbacili u nabavci vakcine, čak su i vlasti u RS bile daleko uspješnije u direktnoj nabavci vakcina u odnosu na Vladu FBiH koju predvodi Bakirov Fadil.

I dok građani svaki mjesec kroz porez i doprinose 42% svoje plate daju državi, dok na sve što kupe daju još dodatno 17% na PDV i dok se konstatno podižu akcize, s druge strane za poreski novac koji uzima od njih, ovakva vlast koju predvode SDA i kadrovi poput Novalića nije u stanju građanima obezbijediti ni najosnovniju zaštitu života i zdravlja.

ČITAJ JOŠ:  O Fadilu Novaliću piše američka štampa, ali ne po dobrom

Pomor građana

I dok je Novalić obmanjivao javnost lažnim obećanjima i najavom vakcina koje nikad nisu došle, zato se dešavao pravi pomor građana. U Bosni i Hercegovini je je od posljedica zaraze koronavirusom za godinu dana umrlo više od 9.000 ljudi. U prosjeku gledano BiH je treća u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa. Ova brojka je sasvim sigurno mogla biti daleko manja da se u Bosni i Hercegovini desio proces vakcinacija, a ne treba smetnuti s uma ni lošu opremljenost bolnica koje su bile nespremne obračunati se s ovom počasti.


Podijelite vijest