Haris Zahiragić najavio da će SDA blokirati formiranje vlasti ako budu imali 13 delegata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Haris Zahiragić je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i novoizabrani delegat u Domu naroda Federacije.

Za Federalnu televiziju je govorio o tome hoće li SDA blokirati imenovanje mandatara za sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine?

“U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika.

Haris Zahiragić: Svi su potencijalni partneri

U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz saglasnost potpredsjednika.

Dakle, rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?”

Smatra da je blokada ono što rade Osmorka i HDZ. Navodi da su SDA-u svi potencijalni partneri kada se završen posredni izbori.

“Ukoliko se SDA sa 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH.

“To bi bila opasna avantura”

I onda u Klubu Hrvata ako neko ima 13 je nezoabilazan, a u Klubu Bošnjaka ako neko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske”, riječi su Zahiragića.

Naglašava da onog momenta kada i ako SDA bude imala 13 delegata, sve što se dogovorilo pada u vodu.

“Ukoliko ne, oni će možda pokušati formirati vlast i izbaciti relativnog izbornog pobjednika iz vlasti. To je jedna avantura koja je vrlo opasna”, kaže Haris Zahiragić.