“Heute”: Niko u Austriju ne donosi više korone od Bosanaca

austrija 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema podacima austrijskog ministarstva, niti jedna druga zemlja ne donosi više slučajeva korone u Austriju od Bosne.

“Heute” je u ponedjeljak izvijestio o “balkanskoj eksploziji u domaćim slučajevima Corona”, što se tiče slučajeva ulazaka u Austriju. Daleko najjača zemlja u prve dvije kalendarske sedmice 2022. bila je Bosna sa 769 u prvoj, odnosno 1.611 slučajeva u drugoj sedmici 2022, zatim slijedi Srbija sa 419 odnosno 959 slučajeva i Mađarska sa 627 odnosno 748 slučajeva. Sada su dostupne i brojke iz treće sedmice.

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja značajno smanjili u odnosu na prethodnu kalendarsku sedmicu.

U slučaju Bosne trenutno je u kalendarskoj sedmici 614 slučajeva manje nego u prethodnoj, ali i dalje gotovo četverocifrena brojka (998).

Tabela zemalja iz kojih u Austriju dolazi najviše zaraženih / FOTO: heute.at / screenshot

Savezna vlada Austrije želi reagirati novim korona pravilima. Od 1. februara 2022. promijenit će se dakle valjanost potvrda o vakcinaciji u “covid-pasošu”. Dokaz o dva cijepljenja ili oporavka plus jedno cijepljenje – vrijedit će samo 180 dana. Potvrda o cijepljenju buster dozom – koja se sastoji od tri cijepljenja ili oporavak plus dva cijepljenja – važit će 270 dana.

Od ponedjeljka postoji novo pravilo za ulazak u Austriju: ljudi koji su primili buster dozu sada mogu ući u Austriju bez korona testa, bez obzira iz koje zemlje svijeta dolaze.

Od ponedjeljka će važiti i režim ulaska “2G+” – oni koji su manje od tri puta cijepljeni ili oporavljeni moraju imati negativan PCR test i tako mogu ući u Austriju.