Hoće li nakon pojeftinjenja goriva doći i do pada cijena ostalih namirnica? Trgovci su dali odgovor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dok su za godinu dana cijene hrane na globalnom nivou pale za 20 posto, u Bosni i Hercegovini su u prosjeku povećane za isto toliko. Prosječna plata ne pokriva ni 50 posto, a minimalna tek 20 posto potrošačke korpe.

Novinari BHRT-a su istražili hoće li biti pojeftinjenja?

Val poskupljenja

Sindikalnu potrošačku korpu za april koja iznosi 2.916,90 maraka, prosječna plata od 1.193 maraka pokriva sa samo 40 posto.
Poskupljenje osnovnih životnih namirnica u posljednjih godinu dana mnogim građanima uskratilo je i najosnovnije.

Firma iz Tešnja traži radnika, nude platu od 3.000 KM

Nedavni pad cijene goriva mnogima je ulilo optimizam da će lančano doći do pada i ostalih cijena. Trgovci kažu, cijene padaju, ali ne zavisi sve od njih.

– Sadašnji trend je cijene se vraćaju, ne možda sve, ali neke bazne kategorije. Podsjetimo da je ulje bilo između 6 i sedam maraka, a evo sad snimite cijenu 2,95 mlijeko je sa 2,5 KM došlo na 1,65, brašno je pojeftinilo, deterdženti, toaletni papiri, kaže Milan Simić, vlasnik lanca marketa.

U udruženjima potrošača kažu da je mjere nisu dale dobre efekte i da oni koji su prvi podigli cijene zbog poskupljenja goriva, nisu snizili cijene.

Mjere bez efekta

– Cijene hljeba i ne znam, od onih koji su najviše gledali da podignu cijene pravdajući se poskupljenjem energenata ni za fening nisu stigli cijene. Nego šta se dešava, odjednom se pojave novi proizvodi i kod njih dižu cijene tako da ispegla se to, tvrdi Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”.

Kako bi ublažili inflatorna kretanja, iz Ministarstva trgovine i turizma najavili akciju.

Žuta hrđa pokosila pšenicu u BiH

– Oni su prihvatili našu ideju da na određene proizvode koji nisu osnovne životne namirnice jer su one već ograničene marže, odreknu se dijela svojih marži i svog profita u narednih 7 do 10 dana imati tačan podatak koji su marketi prihvatili ideju Ministarstva trgovine i turizma i blagovremeno ćemo obavjestiti javnost, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Ipak, ekonomisti nisu optimisti u vezi s ovom akcijom, ističući da su potrebne suštinske promjene.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz februara, hrana je za godinu dana u prosjeku poskupjela za 20,8 posto, dok je za isti period u ostatku svijeta pojeftinila za 20,5 posto.