426B7AE6 A51A 4F2A 89F2 D34E08A24C67
AUTOR: K.H.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 8:05
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Iako se u bosanskoj kuhinji palenta i kukuruzno brašno koriste uglavnom za pripremu slanih jela, ovaj put donosimo ideju za nešto drugačiju pripremu ovog sastojka u vidu meksičkih slatkih palačinaka, koji se najčešće spremaju za doručak.

Palenta je poprilično svestrano jelo, a može se pripremati klasičnim kuhanjem, ali i prženjem i pečenjem. Iako je u našoj kuhinji češće zastupljena u slanim jelima, može se pripremiti i kao slatko.

Kukuruzno brašno (kao i sama palenta) sadrži dijetetska vlakna i korisne ugljikohidrate, koji pomažu osjećaju sitosti nakon obroka, kao i sprječavanju zatvora.

Kukuruz, pa samim tim i kukuruzno brašno, prirodno su bez glutena, pa palenta može biti dobar izbor ako se pridržavate bezglutenske dijete.

Pored brojnih benefita za zdravlje, priprema ovog jela nije zahtjevna, a istovremeno ne zahtjeva znatan broj sastojaka te recept donosimo u nastavku.

B672621B 4E44 40D3 8DDA D4059D5609F1

Sastojci

600 grama palente, 1 kašika cimeta, 2 kašike šećera, 2 kašike maslaca

Priprema

Palentu skuhajte prema uputama na pakovanju i sipajte u namašćenu posudu veličine 20 × 20 cm i ostavite da se ohladi, a zatim ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stvrdne. Potom izrežite na 8 do 12 komada.

U manjoj zdjeli pomiješajte cimet i šećer.

Papirnatim ubrusom osušite višak vode na svakoj kriški palente i pospite ravnomjerno sa svake strane mješavinom šećera i cimeta.

U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i svaki komad propržite s obje strane dok ne postane zlatno smeđe boje i hrskavo po vašem ukusu.

Prelijte maslacem iz tave ili javorovim sirupom. Može se poslužiti uz svježe narezano voće i posuti šećerom u prahu.

LIDER