Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dvojici desetogodišnjaka iz Francuske igra u vrtu porodične kuće u Vendomeu u doba koronavirusa donijela je vrijedno otkriće.

Njihovi roditelji su, čim je francuska vlada uvela mjere karantina, odlučili napustiti Pariz i preseliti se u porodičnu kuću u Vendomeu, jugozapadno od glavnoga grada, piše BBC.

Njihovi sinovi, obojica desetogodišnjaci, željeli su u vrtu napraviti kućicu od granja, lišća i plahti. Otac im je kazao da uzmu stare bakine plahte iz ormara u sobi za goste. Dok su iz ormara izvlačili plahte, dječacima su iz njega ispala dva prilično teška predmeta, ispričao je Philippe Rouillac, lokalni antikvar i kolekcionar za francuski BFMTV.

Dječacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u ormar. No, kad su ocu ispričali što se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši isprva da je riječ o bakinim držačima za noževe.

Kad ih je bolje pogledao, nazvao je Rouillaca i poslao mu fotografije, a aukcionar mu je pojasnio da je riječ o dvjema zlatnim polugama, svakoj teškoj po jedan kilogram. Obje su ponuđene na online aukciji Rouillacove aukcijske kuće, a vrijednost im je procijenjena na 40.000 eura po komadu.

Ustanovilo se da ih je baka kupila 1967. godine te da imaju i certifikat o kupnji.

Cijena zlata porasla je zbog pandemije koronavirusa pa ćemo još malo pričekati da vrijednost poluga još poraste. Mogli bismo dobiti barem 100.000 eura”, procijenio je Rouillac.

No, dječaci nisu bili spremni odreći se vrijednog otkrića bez naknade. Roditelji su im obećali da će u vrtu izgraditi bazen, piše Hina.