Portal 072info

Inspektor naredio zatvaranje Zeničke obilaznice, Uprava Autocesta ‘gluha’, kvar na mostu Klopče!

868343EB 263C 4586 8F95 7267E90FBABE
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

JP Autoceste FBiH pustile su u promet dio autoceste na Koridoru 5C, nazvan Zenička obilaznica, a koji se sastoji od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice  Donja Gračanica – Tunel Zenica bez upotrebne dozvole, a danas su se oglušili i na naredbu građevinskog inspektora da zatvore trasu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako saznajemo samo 36 sati nakon što je otvorena trasa od 11 kilometara dilatacija na mostu Klopče je iskočila, te se danas saobraćalo samo jednom trakom na ovom mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dilatacija je posebni konstruktivni element kod mostova.

Današnja posjeta građevinskog inspektora nije ništa značla za rukovodstvo JP  Autocesta na čijem je čelu je Adnan Terzić (SBB).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH za Patriju je potvrđeno da kompletna dionica još uvijek nema izdatu upotrebnu dozvolu.

„Dionica Zenica sjever – Zenica jug tzv. zenička obilaznica je izgrađena kroz tri ugovora o izgradnji potpisana u različitim vremenskim periodima za dionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i Donja Gračanica – tunel Zenica (južna sekcija). Tako je za poddionicu Drivuša- Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i u narednim danima očekuje se odobrenje za upotrebu, dok je za poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica – Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radovi na 11 km autoceste su završeni i po proceduri za izdavanje upotrebne dozvole završen je i predat Izvještaj izvođača radova i nadzora o spremnosti građevine za korištenje, odnosno meritorni dokument kojim se potvrđuje da su dionice spremne za promet. S druge strane ugovorna obaveza po FIDIC-u jeste puštanje u probni rad završenih dionica“, kazali su iz Ministarstva prometa FBiH za Patriju.

Inače, ranije je obećano da će se dionica pustiti na dan 25. novembar.

“Planirano je da susjedna dionica Gračanica – Donja Vraca do tada završi dio poslova do petlje u Hecama da se može pustiti u funkciju 11 kilometara autoceste. Svečano otvorenje dionice planirano je za 25. novembar, Dan državnosti BiH”, kazali su u januaru 2020. iz JP Autoceste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc u BiH zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Na tu ‘spektakularnu’ ranije najavljenu svečanost došao je tek predstavnik JP Autoceste FBiH inženjer Reuf Kadrić koji je istakao da je kompletna dionica autoputa duga oko 11 kilometara te da se radi o vrlo zahtjevnom projektu, prvenstveno zbog konfiguracije terena.

Radne dizalice još uvijek su na lokacijama i kranovi još uvijek su na licu mjesta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Patria


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 137
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

SAZNAJEMO: Zenička zaobilaznica u funkciji od sljedeće sedmice

072INFO PORTAL

Zenička obilaznica još uvijek van upotrebe, građani ogorčeni zbog propusta

Portal 072info

Nakon 11 kilometara autoputa za 6 godina: Autoceste FBiH nabavljaju službena vozila za 400.000 maraka

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME