Islamski centar u Zenici postaje stvarnost, uskoro otvorenje multifunkcionalnog objekta

Radovi na izgradnji Islamskog centra u Zenici, uprkos problemima na tržištu, napreduju planiranom dinamikom te će, kako je i očekivano, svoja vrata za posjetioce otvoriti u narednih nekoliko mjeseci.

Jedan od najljepših objekata u Zenici koji je stacioniran u centru grada pored Čaršijske džamije uskoro će otvoriti svoja vrata, a Muftijstvo zeničko je saopćilo da će ovaj objekt biti na usluzi građanstvu i džematlijama te da će biti istinski ponos Zenice i Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Zbog situacije na tržištu došlo je do promjena cijena materijala, ali izgradnja centra i uređenje unutrašnjosti objekta radi se iz dana u dan. Centralni dio objekta je skoro pa završen, završeni su radovi oko grijanja, a u toku su keramički radovi, radovi na uređenju abdesthana, prostorija te vanjskog dijela objekta gdje će biti ugrađena moderna fasada u kombinaciji sa kamenom.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević je kazao da je ovaj objekt od historijskog značaja za Islamsku zajednicu u cjelini, ali i Zenicu posebno.

“Nalazi se u srcu Zenice, staroj jezgri grada, na obali rijeke Bosne što mu daje iznimni urbanistički značaj i ljepotu. U arhitektonskom i funkcionalnom smislu on će biti trajni ukras ovog prelijepog grada i golemi doprinos kvaliteti življenja naših sugrađana. Naše su ambicije da ovo bude duhovni, obrazovni i kulturni centar Grada gdje će se okupljati sve generacije”, kazao je Dizdarević te dodao:

“Planirali smo objekat završiti do konca jula ali kako su linije snabdjevanja građevinskim materijalom prilično poremećene morali smo završetak prolongirati do kraja septembra. Izviđač radova nas uvjerava da je to realan okvir za okončanje svih radova potrebnih za otvorenje ovako grandioznog objekta. Naša neizmjerna zahvalnost ide Reisul-ulemi dr. Huseinu Kavazoviću, prijateljima iz bratskog Kuvajta kao i svim dobrim ljudima koji su prepoznali značaj ovog projekta i dali svoj doprinos njegovoj realizaciji.”

Kako je od ranije poznato, radovi na izgradnji Islamskog centra u Zenici u neposrednoj blizini Sultan Ahmedove džamije ozvaničeni su krajem decembra 2020. godine, a sredstva od 5 miliona KM za završetak objekta osigurana su uz pomoć Kuvajta. Islamski centar nakon 13 godina pretvara se iz ideje u djelo, a čitav projekt zaustavljen je tokom ekonomske recesije, kada su se iz projekta finansiranja povukli tadašnji investitori.

Na oko 4.000 kvadratnih metara bit će smještena administracija Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabineti za strane jezike, biblioteka te brojni drugi sadržaji.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE