Istraživanje: Pušenje utiče na smanjivanje mozga

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Nedavno istraživanje je pokazalo da kontinuirano pušenje može da smanji veličinu mozga, jer hemikalije iz cigareta utiču na tanjenje moždanog tkiva. Studija, objavljena uMolecular Psychiatry, je pokazala da je korteks (spoljašnji sloj strukture nervnog tkiva mozga) kod pušača tanji nego kod nepušača, prenosi Men’s Health.

Naučnici su ustanovili da za svaku godinu koju osoba provede pušeći, debljina tkiva korteksa se drastično smanjuje.

– Korteks je dio mozga koji igra ključnu ulogu u memoriji, pažnji, perceptualnoj svesti, mislima, jeziku i svijesti. Tanji korteks znači umanjena spoznaja, dok ljudi koji boluju od Alchajmera takođe imaju tanji ovaj dio mozga – objašnjava autor studije Sherif Karama i dodaje da pokvareni korteks znači i pokvareni mozak.

Međutim, postoje i dobre vijesti za pušače. A to je da se kortkeks obnavlja, jer je istraživanje pokazalo da se debljina ovog organa povećala nakon što su pušači ostavili cigarete.

Naučnici nisu ustanovili da li nikotin ili neka druga hemikalija iz cigareta direktno utiču na tanjenje mozga, ali su poslali jasnu poruku – cigarete utiču na pojavu kancera, a ako vas to preskoči, pušenjem rizikujete da obolite od teških bolesti mozga.

072INFO TV