e 8
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 14:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Više od 70 posto mladih smatra da je bh. društvo sistemski korumpirano. Ova saznanja impliciraju da mladi ne vjeruju da javne institucije u BiH brinu o njihovim interesima, navodi se u istraživanju

NER FIT

Sve veći broj mladih u Bosni i Hercegovini (BiH) razmatra napuštanje zemlje bez ikakve namjere povratka, navodi se u izvještaju UN-a objavljenom u srijedu.

Istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) intervjuiralo je 5000 mladih u BiH Utvrđeno je da je gotovo polovina (47%) razmišljala o emigriranju, dok je gotovo četvrtina (24%) razmišljala o trajnom odlasku, prenosi Euronews.

Duga tradiciju emigracije

Zemlja ima dugu tradiciju emigracije koja se intenzivirala tokom posljednja tri desetljeća nakon sukoba 1990-ih, navodi se u izvještaju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Međutim, ono što se ustalilo u “stalne trendove” ekonomske migracije prema razvijenijim zemljama, sada je dobilo “novu dimenziju”, s “ogromnim” posljedicama za samu Bosnu.

– Opći je dojam da se struktura stanovništva u migraciji mijenja i da sve više mladih razmišlja o migraciji i odlasku bez ikakvih namjera povratka, što ima golem utjecaj na društvena, ekonomska i demografska kretanja i razvoj, zaključuje se u izvještaju.

Na temelju rezultata procjenjuje se da će između 22.300 i 23.700 osoba u dobi od 18 do 29 godina napustiti zemlju privremeno ili trajno tokom sljedećih 12 mjeseci.

Razlozi egzodusa nadilaze uobičajenu želju za traženjem boljih ekonomskih izgleda, životnog standarda i kvalitete života, kaže UNFPA. Također se navodi niska razina povjerenja mladih u javne institucije.

– Više od 70 posto mladih smatra da je bh. društvo sistemski korumpirano. Ova saznanja impliciraju da mladi ne vjeruju da javne institucije u BiH brinu o njihovim interesima, navodi se u istraživanju.

Vođeni nuždom, a ne izborom

Kombinacija faktora, od “nedostatka osjećaja opće stabilnosti” do “nezadovoljenih potreba za sigurnošću”, znači da su migracijske težnje i ponašanje u Bosni “vođeni nuždom, a ne izborom”.

Izvještaj preporučuje daljnje “ključne” reforme javnog sektora, s politikama za mlade usmjerene na prijelaz iz škole na posao, neaktivnost mladih i siromaštvo. Javne usluge treba učiniti dostupnijima i dostupnijima, dok je potrebno poduzeti mjere za vraćanje povjerenja mladih u javne institucije.

Također poziva se na novi poticaj uključivanja mladih u donošenje odluka i povećanje njihovog angažmana u društvu.

Potreban je raznolik pristup, kaže se u izvještaju, kako bi se suzbila “prevladavanje i postojanost negativnih stereotipa o mladim ljudima kao pasivnim, ravnodušnim, nesposobnim i beskorisnim, zajedno s shvaćanjem da samo ‘gubitnici’ ostaju u BiH, dok hrabri i pametan odlazak”.

LIDER