Iz Centralne banke: Kamate neće rasti

cb
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zbog globalnog rasta inflacije ekonomski analitičari najavljuju mogućnost povećanja kamatnih stopa, kao jedne od mjera za njeno obuzdavanje. Ipak, takav scenarij, koji bi negativno utjecao na ekonomski oporavak od posljedica pandemije, prema odgovoru koji smo dobili iz Centralne banke (CB) BiH, još nije izvjestan. 

Domaće tržište

– Na kamatne stope na kredite prvenstveno utječe kretanje kamatnih stopa na tržištu eurozone, jer su varijabilne kamatne stope u BiH vezane za kretanje EURIBOR-a. Evropska centralna banka (ECB) u narednom periodu ne najavljuje mogućnost povećanja kamatnih stopa, obzirom na očekivanja da trenutno prisutni snažan rast inflacije neće trajati duže od polovine 2022. godine. Povećanje kamatnih stopa u BiH se ne očekuje sve dok ne dođe do rasta EURIBOR-a i dok su izvori finansiranja na domaćem tržištu depoziti stabilni – navodi se u odgovoru eksperata CBBiH na upit “Avaza”.

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru prošle godine zabilježen je rast cijena za 5,42 posto.

– Prema projekciji CBBiH zasnovanoj na zvaničnim podacima do kraja novembra 2021. godine, podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti, u narednom periodu očekuje se intenziviranje inflatornih pritisaka u četvrtom kvartalu. U četvrtom kvartalu procjenjuje se rast prosječnih potrošačkih cijena na godišnjem nivou od 4,7 posto.

Rast cijena

Inflatorni pritisci su u drugom polugodištu bili toliko snažni da su ne samo neutralizirali deflaciju iz prvog polugodišta nego i rezultirali značajnim prosječnim rastom cijena u kalendarskoj godini, koji nije zabilježen od 2012. godine. Upravo zbog očekivanog baznog efekta u prvom polugodištu 2022. godine, a i temeljem trenutno raspoloživih informacija o fjučersima na naftu i hranu, očekujemo snažne inflatorne pritiske i u prvom polugodištu 2022. godine. Prema preliminarnim i nepotpunim procjenama, godišnja inflacija bi u prvom polugodištu 2022. godine mogla premašiti 4 posto – navode iz Centralne banke BiH.

Inflacija neće utjecati na stabilnost valutnog odbora i KM, koja ostaje čvrsto vezana za euro, uz puno pokriće u deviznim rezervama, poručili su.