Iz Hrvatske u BiH za mjesec dana vraćeno 295 migranata

1633693942 beganovic 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Za samo mjesec dana na područje Unsko-sanskog kantona s teritorije Republike Hrvatske vraćeno je 295 migranata. Određeni broj njih koji odu na “game” vrate se s različitim povredam i nerijetko im je potrebna medicinska pomoć.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović kazao je za N1 da Hrvatska prema evropskim uputama ima pravo da vrati migrante nazad.

“Šta se dešava na njihovom terenu, oni će istraživati. Tokom mjesec dan migranti su vraćeni na područje Bužima, Velike Kladuše i Bihaća. Naši policijski službenici zabilježe prijave migranata o nezakonitim radnjama koje rade određene osobe. Te prijave proslijedimo Ministarstvu sigurnosti koje je nadležno za dalje postupanje”, rekao je Beganović.

ČITAJ JOŠ:  Najplaćenije zanimanje: Mjesečno zarađuju 3.000 eura neto

Istakao je kako prizori nisu ni malo lijepi i da migrantima s povredam pruže medicinsku pomoć.

Prema posljednjim podacima, na prostoru USK trenutno je više od 1.000 migranata u tri centra i oko 1.500 koji borave u privatnim smještajima ili napuštenim objektima.

Podsjetimo, u emisiji Potraga na RTL-u objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove, te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Snimci su zgrozili javnost.Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

ČITAJ JOŠ:  McDonalds iz Hrvatske traži radnike iz BiH: Prosječna neto plaća za početnu poziciju iznosi oko 930 eura

Lighthouse Reports analizirao je videozapise i oznake na uniformama maskiranih lica koja zlostavljaju migrante. Na uniformama se nalaze oznake Hrvatske interventne policije.

GODISNJICA
MARKETING