Izbo majku i očuha: Rekla mu da je pijan, kad je vidio nož nije mogao da se kontroliše

Noz 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tomas Šrajber, osumnjičeni za ubistvo očuha milijardera Ričarda Satona i teško ranjavanje svoje majke En, ispričao je na sudu da jednostavno nije mogao da se kontroliše i prestane sa ubadanjem para.

On ih je napao na godišnjicu smrti svog oca, koji je bio težak alkoholičar, a prije nesrećnog incidenta majka je svom sinu tokom svađe rekla da je isti alkoholičar kao i njegov otac.

Tomas je na suđenju sebe opisao kao strasnog umetnika koji je bio veoma slomljen nakon razvoda njegovih roditelja, kao i da je posebno bio vezan za pokojnog oca.

– Bilo je mučno gledati ga, bio je u haosu. Dolazili smo svaki dan kod nejga i iznosili porodične stvari, a on je ostajao sam u kući, pun suza. Uvijek je bio uznemiren kada smo dolazili – rekao je Tomas na sudu.

“Nisam mogao da se kontrolišem”

On je dodao da je nakon smrti svog oca bio veoma depresivan i slomljen.

– Osjećao sam se krivim, bilo me je stid. imao sam osjećaj da sam izneverio tatu. Godišnjica njegove smrti je za mene veoma važna. Na taj dan uvijek popijem jedno piće u njegovu čast. Tada sam i braći i sestrama poslao poruku da nazdrave u njegovu čast gdje god bili u svijetu – rekao je on.

Tomas je rekao da je tog dana otišao da posjeti očev grob, a zatim je u svojoj sobi slikao. On je tog popodneva razgovarao i sa Ričardom o svom ocu, dok je njegova majka bila odsutna. Navodno je i ona tog dana otišla da posjeti njegov grob.

– Ričard i ja smo sjedeli u njegovoj radnoj sobi i ćaskali. Onda je ušla moja majka i rekla mi da sam pijan kao moj otac. Ja sam joj rekao da nisam pijan. Ona je otišla u kuhinju a ja sam krenuo za njom. Tada sam je udario u ruku ili leđa, ne sjećam se tačno – rekao je on.

On je zatim dodao da je na kuhinjskom ostrvu video nož i tada je povikao napad, a zatim počeo da ubada svoju majku.

– Ričard je tada pokušao da me zaustavi, a onda sam i njega počeo da ubadam. Jednostavno nisam mogao da prestanem da ubadam i mamu i Ričarda. Ona me je tada pitala hoću li da prestanem, ali ja jednostavno nisam mogao – ispričao je Tomas, prenosi Independent.

Na pitanje zašto je napao majku, on je odgovorio da mu je smetalo što je branila da se priča o njegovom ocu.

– Kada je to rekla poludio sam. Nisam bio pijan i nisam alkoholičar kao moj otac . Ja sam veoma osjetljiv, a kada je u pitanju moj otac tada sam i previše osjetljiv – rekao je on.

Tomas je godinama radio u prodaji, ali ga posao u hotelihjerstvu, koji je vodio Ričard nikada nije zanimao.

– Zahvalan sam mu na velikodušnom poklonu od 100.000 funti koje mi je dao 2015. godine i na mjesečnoj naknadi od 1.000 dolara koje sam dobijao svakog mjeseca od njega.

Nekoliko mjeseci prije ubistva on je postao nasilan jer mu je majka saopštila da bi luster koji je on želio mogla da naslijedi njegova sestra Luiza. Ta svađa se završila kada je Ričard udario Tomasa štapom preko leđa.

Godinama bio ogorčen na majku i očuha

Tužilac Adam Fist rekao je na sudu da je En predložila da Luiza naslijedi vrijedne lustere njihove bake, na šta je optuženi poludio i rekao da je njegova sestra sve dobila i da je postala nepodnošljiva.

– Ričard je tada ušao i udario Tomasa štapom koji se slomio na njegovim leđima. Čest je slučaj da kada se roditelji razdvoje da djeca imaju različite poglede na njihov odnos. Tomas je uvijek bio na očevoj strani – rekao je tužilac.

Fist smatra da je baš zato Tomas godinama bio ogorčen na svoju majku i njenog partnera.

– Godinama je mislio da ga njih dvoje tretiraju drugačije nego njegove sestre, posebno kada su u pitanju finansije. Upravo ta mržnja i karantin u kom su bili zbog korona virusa bili su značajni faktori koji su doprinijeli svađi i ubistvu baš na godišnjicu smrti njegovog oca – rekao je Fist na sudu.

Svađa je navodno nastala oko novca jer je Ričard bio ogorčen što on besplatno živi u njhovoj kući, a Tomas je bio nezadovoljan jer su mu dali samo 10.000 funti za kupovinu novog utomobila.

– Česte svađe i Ričardovo udaranje štapom samo su povećale njegov gnijev i ogorčenost tokom izolacije – rekao je tužilac.

Prvi nasilni incident u porodici navodno se odigrao na Božić 2019. godine. Svađa je počela još u kolima, a završila se tučom Tomasa i njegove sestre, dok su druga sestra Luiza i njen muž pokušali da ih razdvoje.

– Tada je došao Ričard i pokušao je pesnicom da udari Tomasa, ali je promašio. Tomas se tada jako naljutio i vratio mu je pesnicom u lice – rekao je tužilac na sudu.

Prijatelju rekao da stalno razmišlja kako da ih ubije

Čak je i djevojka optuženog rekla da je sve vrijeme osjećala da on gaji mržnju prema porodici, a Ričarda je često nazivao glupim starcem i nikada nije pokazivao poštovanje prema njemu.

Ona je rekla da je osjeća kako je njenom dečku teško jer je porodica npustila njegovog oca i otišla da živi sa osobom kakva je Ričard.

Činjenica da su period karantina proveli u istoj kući teško je pao obema stranama. Ričard je bio ljut što on tu živi besplatno, što ne traži posao i koristi njihove automobile bez pitanja. Uprkos tome on mu je dao 10.000 funti za kupovinu novog automobila.

Tomasa je to razbijesnelo jer su njegove sestre dobile veći iznos za kupovinu istih.

U međuvremenu je isplivala i prepiska Tomasa sa njegovim prijateljem u kojoj je napisao da po čitav dan i noć razmišlja kako da ubije majku i očuha.

Na kraju je to i učinio, a njegova majka je brzom intervencijom ljekara koji su je reanimirali, a zatim helikopterom prebacili u bolnicu u Bristolu, uspjela da preživi.

Suđenje bi trebalo da se nastavi narednih dana.