Screenshot 3 24
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Izrael je u srijedu zabranio prodaju krzna modnoj industriji postavši prva zemlja na svijetu koja je donijela takvu odluku što su mnogi okarakterisali prekretnicom u modnoj historiji.

“Industrija krzna uzrokuje smrt stotina miliona životinja širom svijeta i donosi neopisivu okrutnost i patnju”, rekla je u izjavi ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel nakon potpisivanja amandmana.

“Korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju je nemoralno i svakako je nepotrebno. Kaputi od životinjskih krzna ne mogu pokriti industriju brutalnih ubistava. Potpisivanje ovih propisa učinit će izraelsko modno tržište ekološki prihvatljivijim i daleko ljubaznijim prema životinjama”, kazala je Gamliel.

Odluku je pozdravila nevladina organizacija za zaštitu životinja Animals Now, koja ju je pohvalila kao “historijsku prekretnicu” koja će “nebrojene životinje spasiti pakla krznene industrije”.

U izjavi je nevladina organizacija dodala: “Godinama se borimo da zabranimo prodaju krzna modnoj industriji, a od početka je 86% izraelske javnosti to podržalo”.

Zahvalili su se ministrici Gamlieli i Tal Gilboi, premijerovom savjetniku za prava životinja te partnerima u dugogodišnjoj borbi “Let The Animals Live” i Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv krzna.

Ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel potpisuje amandman kojim se zabranjuje prodaja krzna (Foto: Twitter)
Ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel potpisuje amandman kojim se zabranjuje prodaja krzna (Foto: Twitter)

Odluka o zabrani trgovine krznom čini Izrael prvom zemljom na svijetu koja je to učinila, iako je američka savezna država Kalifornija donijela sličnu zabranu 2019. godine.

Još u oktobru, kada je Gamliel prvi put objavila planove, bilo je jasno da će buduće dozvole za trgovinu krznom i dalje biti izdavane, ali samo u određenim slučajevima. Ove dozvole izdaje Uprava za prirodu i parkove, ali ovi novi kriteriji ograničili bi ih na davanje samo u slučajevima “naučnog istraživanja, obrazovanja, podučavanja i vjerskih svrha i tradicije”.

Posljednja kategorija može biti posebno sporna zbog uloge koju krzno igra u tradiciji ortodoksnih Židova, koji često nose krznene kape zvane štreimeli, iako je moguće da će dobiti izuzeće.