Portal 072info

Jagode i trešnje su zdrave i ukusne, evo koliko ih smijete pojesti dnevno

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trešnje i jagode su veoma ukusne i mogu se konzumirati kroz mnogo kombinacija. Veoma su korisne za imunitet i sadrže veliki broj vitamina, ali mnogi nisu sigurni koliko ih je zapravo dopušteno pojesti na dnevnoj bazi. Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidanti. Preporučuju se djeci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B-grupe, kao i minerale mangan, željezo, kalcij i magnezij.

Iako su idealna poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima, potrebno je obratiti pažnju na količinu koju pojedemo, pogotovo kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu imati alergiju na ovo voće.

Nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Ljekari preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko vam može stati u šaku, bez dodatka šećera i samo dva-tri puta sedmično između 17 i 19 sati poslijepodne.

Slično važi i za trešnje. One sadrže mnoštvo vitamina C i beta-karotena, vitamine B6 i K te folnu kiselinu, minerale kalij, željezo, bakar, mangan, kalcij, magnezij, fosfor, cink i kobalt. Trešnje su bogate biljnim vlaknima, što pomaže boljem varenju, dok prisustvo celuloze reguliše probavu.

Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. One sadrže melatonin koji pomaže u opuštanju. Prije nego ih konzumirate potrebno ih je dobro oprati pod mlazom hladne vode. Stranica Medical Daily navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu izazvati probleme s probavom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 27
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME